19.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kraj medenog mjeseca: Plenković otvoreno protiv Mostovog amandmana na poreznu reformu

Kraj medenog mjeseca: Plenković otvoreno protiv Mostovog amandmana na poreznu reformu

Upitan da komentira Mostov amandman o plaćama dužnosnika, premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je on ‘protiv demagogije i populizma’.

‘Ja ću bit jasan i čvrst, ja sam protiv demagogije i populizma’, rekao je premijer. ‘Mislim da je prirodno ako neke stranke žele podnijeti amandman, na to imaju pravo. Ja sam protiv tog amandmana’, rekao je Plenković.
‘Most je imao svoje ideje’

“Porezna reforma je cjelovita. HDZ nije dobio apsolutnu vlast, dobio je 61 mandat, kad pregovaramo s partnerima i uvažavamo stavove pojedinih resornih ministarstava, od ukupnog paketa smo napravili određene modifikacije kako bismo pokazali socijalnu komponentu Vlade. Radimo na ispunjavanju onoga što smo obećali, a kako ćemo ostvarivati te ciljeve, ovisit će o ukupnom gospodarskom rastu koji će se ostvariti”, rekao je Plenković. Kazao je da je Most prihvatio cijeli paket porezne reforme, koji je ministar financija Zdravko Marić predstavio i Mostu i klubu nacionalnih manjina i HDZ-a. “Ona je bitan poticaj za gospodarski rast u Republici Hrvatskoj. Most je imao svoje ideje, a s ovakvim kompromisom uspjeli smo u cijelosti približiti i naše ideje i ideje Mosta. Ova će reforma doživjeti potporu”, rekao je premijer.

I Zdravko Marić je, podsjetimo, u četvrtak kazao da Most ima pravo na amandman, ali da je porezna reforma preozbiljan, presutračn posao da bi se na nju gledalo kroz “populističke principe”.

Kaže da je porezna reforma preozbiljan i veliki zahvat, stručni posao, da bi ga promatrao u nekakvim “populističkim i demagoškim principima”. Rekao je da je moguće da će Most podnijeti još neke amandmane, ali što se tiče cjelokupnog paketa – “to je to”.

Božo Petrov, podsjetimo, izjavio je u četvrtak kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto. Kazao je tad i da očekuje kako zbog rasterećenja dohotka mogu ići i dužnosničke plaće gore, ali je najavio da će na to uložiti amandman.

“Mi ćemo uložiti amandman i nadam se da će nas svi dužnosnici u tome podržati”, poručio je. Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. “Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže”, pozvao je.

Grčić, Maras i Lalovac kritizirali poreznu reformu: Hoćemo veći porez na članove uprave Ine, npr.

Najnovije

Još iz rubrike