VIDEO Burno na Odboru za turizam, ovakvog Marića niste vidjeli: Koga sam ja to u životu nazvao lopovom?!

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić najavio je danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam posvećenoj povećanju PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, mogućnost štrajka radnika u ugostiteljstvu. U burnoj raspravi uz članove Odbora, sudjelovali su i predstavnici raznih udruženja ugostitelja i hotelijera, kao i radnika u tom sektoru, a svi su kritizirali ministra financija Zdravka Marića zbog činjenice da će ipak rasti stopa PDV-a za ugostiteljstvo. Ministar financija Zdravko Marić objašnjavao kako to povećanje neće utjecati na konkurentnost hrvatskog turizma. Tu je tezu potkrijepio podacima Eurostata u sektoru restorana i hotelijerstva.

Ako se kao kriterij uzme paritet kupovne snage, odnosno kada se, da tako kažem, iščisti element razlike u visini dohodaka u pojedinoj zemlji, Hrvatska je uz Portugal najjeftinija destinacija na cijelom Mediteranu. Italija je na primjer 30 posto skuplja od Hrvatske, njen je indeks 106,5, a Hrvatski je 75,3. Cjenovna konkurencija je nešto što se treba uzeti u obzir. Nikoga ne zanima koliki je PDV u nekoj zemlji već kolike su cijene – pojasnio je Marić okupljenima.

Ministar turizma Gari Cappelli nije pretjerano zadovoljan povećanjem PDV-a.

“U ovom trenutku kao ministar bih bio sretniji da je rješenje drugačije. Ali gleda se sveobuhvatna porezna reforma i teško je pojedinom ministru iskakati u pojedinim segmentima – kazao je Cappelli te dodao kako Vlada traži druge solucije da se kompenzira ovo povećanje PDV-a za ugostiteljstvo, piše Večernji list.

“Plaće radnika su ionako male i ako se ovo izglasa neće postojati na najmanja mogućnost za njihovo poslovanje. Zbog toga je moguće da u predsezoni odnosno u vrijeme dolaska turista za uskršnje praznike najavimo štrajk”, najavio je predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić.

Poreznom reformom nije zadovoljna ni oporba, pa je SDP-ova Sabina Glasovac ustvrdila kako je “nezabilježeno u hrvatskoj praksi donošenja pravnih propisa da se daje samo 21 dan za prilagodbu za pravne propise”.

“Ova se reforma predlaže bez zakonom predviđene javne rasprave koja je trebala trajati 30 dana i bez procjene učinaka propisa – primijetila je Glasovac, dok je njen stranački kolega Gordan Maras dodao kako je ovaj prijedlog reforme “donesen u srijedu uvečer između HDZ-a i Most-a po sistemu trgovine – daj što daš”.

Na sjednici na je na trenutak zaiskrilo kada je opatijski ugostitelj Stjepan Dunatov u raspravi zamjerio ministru Mariću da je ugostitelje nazvao lopovima.

“Koga sam ja to nazvao lopovom u svom životu”, skočio je ministar, a kad je Dunatov shvatio da je pogriješio ispričao se ministru pa su se strasti smirile.

Facebook Komentari