24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dalmatinski ugostitelji na nogama, najavili veliki skup u Šibeniku: Borit ćemo se...

Dalmatinski ugostitelji na nogama, najavili veliki skup u Šibeniku: Borit ćemo se do kraja!

Predstavnici ugostitelja iz cijele Dalmacije okupit će se sljedeći tjedan u Šibeniku kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Ministarstva financija da se stopa PDV-a za usluge ugostiteljstva poveća s 13 na 25 posto, doznaje ŠibenikIN od Jose Smolića, predsjednika Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i predstavnika gradskih ugostitelja nakon okruglog stola o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo održanog u Zagrebu.

– To neće biti prosvjed. Mi ćemo iznijeti svoje statistike i argumentirano razgovarati. Mi ćemo do zadnjeg trenutka činiti sve i boriti se do kraja da se stopa PDV-a ne poveća iako smo svjesni da Ministarstvo financije neće lako odustati od ideje – kazao je Smolić za ŠibenikIN nakon sastanka u Zagrebu.

Na sastanku su se okupili predstavnici Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, zatim predstavnici Ministarstva turizma te Ministarstva gospodarstva. Mjesto predstavnika Ministarstva financija ostalo je prazno, doznajemo od Smolića.

– Mi obrtnici i ugostitelji ukazali smo na realno stanje te na video zidu pokazali prijašnje financijsko stanje i efekte na isto ako ideja prođe. Ugostiteljstvo kao segment turizma, ovim potezom je ugrožen. Mi smo se prije par godina izborili za smanjenje PDV-a samo zato što smo bili ugušeni.

To nas je spasilo. Nikada nismo tražili smanjenje PDV-a da smanjimo cijene, nego da bi se ugostiteljstvo spasilo. Osim toga, Sabor je donio strategiju turizma u kojoj piše da će stopa PDV-a za turizam iznositi 10 posto, a to sada gaze i to na ovakav način, preko noći – naglašava Smolić te najavljuje okupljanje ugostitelja iz cijele Dalmacije 15. studenog u Šibeniku.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak na okruglom stolu u Zagrebu također je istaknuo da ugostitelji traže dosljednost odnosno provedbu Strategije razvoja turizma Hrvatske 2014. – 2020. koja je jednoglasno usvojena u Hrvatskom saboru i koja kaže da, želimo li biti konkurentni, PDV mora biti 10 posto.

Na skupu se čulo da od 2013. do danas rezultati turističkog sektora pokazuju kako se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatilo – ova je godina donijela rekordne rezultate s više od 9 milijardi eura prihoda, više od 90 milijuna dolazaka, rast investicija od 36 posto, to jest 4,3 milijarde kuna novih ulaganja u turizam.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR