Hajdaš Dončić o Milanoviću: bilo dobro za njega i za SDP da nađe posao i malo se odmakne od Hrvatske

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić gostovao je na N1 i komentirao stanje u stranci.

Dotaknuvši se predsjednika stranke u odlasku, Zorana Milanovića, Hajdaš Dončić je rekao da zna da Milanović traži posao. “Ja bih htio da on nađe posao i da se malo odmakne od Hrvatske. To bi bilo dobro za njega i za SDP”, rekao je, dodavši da bi za Milanovića, kao bivšega premijera, najbolji posao konzultanta za euroatlantske integracije zemalja regije.

Hajdaš Dončić je objasnio što se događa na relaciji između Orsata Miljenića i Davora Bernardića, koji je tužio Miljenićev stožer za lažiranje potpisa. Smatra da nema govora o lažiranju potpisa. “Događa se da dođe do dupliciranja potpisa, jer osobe koje popisuju u svojim organizacijama, često potpišu i kad kandidat ima neko sučeljavanje”, rekao je Hajdaš Dončić, dodavši da to govori i u prilog tome da novi predsjednik mora izmijeniti statut stranke, kako bi jedan član mogao potpis dati samo jednom kandidatu.

Komentirajući činjenicu da SDP ima osam kandidata za predsjednika stranke, Hajdaš Dončić smatra da je vrijeme za treću politiku strake, različitu od one koju su vodili Ivica Račan ili Zoran Milanović. “Mi sad imamo više kandidata nego što je naš glavni politički suparnik u povijesti imao. Sad je takvo, posttranzicijsko vrijeme SDP-a. Sad je vrijeme za nešto treće, okolnosti su se promijenile i dolazi osoba koja će imati sasvim drugačiji stil od Račana ili Milanovića”, rekao je Hajdaš Dončić, dodavši da je činjenica da su neki članovi svjesni da u utrci nemaju nikakve šanse, ali kandidiranjem jačaju svoju poziciju u stranci.

Bivši SDP-ov ministar rekao je da će sva sučeljavanja kandidata biti javna. Javnost će moći vidjeti kakva je atmosfera unutar SDP-a, ali i članstvo, koje neće moći prisustvovati sučeljavanjima, moći će vidjeti što se događa, objasnio je Hajdaš Dončić.

Kao favorite istaknuo je Bernardića, Miljenića, Toninu Piculi i Ranka Ostojića. Smatra da će na izborima doći do drugoga kruga. “U drugi krug će ući Bernardić i Miljenić, to je moj dojam”, rekao je bivši ministar prometa. Očekuje da će novi predsjednik u stranku uvesti novi organizacijski ustroj, politiku i odrediti sve što se treba promijeniti u stranci, jer je očigledno da je SDP-u promjena neophodna. “Vrijeđa me kad netko kaže da se trebamo vraćati socijaldemokraciji”, rekao je Hajdaš Dončić, objasnivši da se ne radi o povratku socijaldemokraciji, nego prilagodbi politike. Kao glavni problem, odnosno izazov za svoju stranku istanuo je privlačenje mlađih birača, koje treba odgovoriti od toga da glasaju za Most i Živi zid.

Komentirajući poreznu reformu, Hajdaš Dončić je rekao da je ono što je “okej” u poreznoj reformi činjenica da će plaće rasti. “Bojim se da je dizanje tolikog neoporezivog dohotka veliki gubitak proračun. To je velika rupa u prihodima, ne samo države, nego i jedinica lokalne samouprave. Logično je da se prihodi moraju naći s druge strane i zato je Marić predložio da se digne PDV u turizmu i ugostiteljstvu”, rekao je Hajdaš Dončić.

Dotaknuvši se mogućnosti spuštanja PDV-a s 25 na 24 posto, Hajdaš Dončić smatra da za to nema razloga. “Neće donijeti neko pojeftinjenje. Ostat će u rukama i džepovima trgovačkih lanaca, a neće biti ništa od toga”, zaključio je.

Facebook Komentari