Šamaranje guvernera Vujčića: HNB štiti špekulante. Jer da nije tako ne biste dopustili kredite u CHF

Reporterka N1 Nikolina Zavišić iz Sabora javlja da se trenutno u Saboru raspravlja o izvješću o radu Hrvatske narodne banke, koje je nazvala “šamaranjem guvernera Vujčića”.

Nakon što su dva dana raspravljali o izmjenama Zakona o HNB-u, u petak se u Saboru pojavio i guverner Boris Vujčić kako bi predstavio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike Hrvatske narodne banke za drugu polovicu 2015. godine.

Istaknuo je kako su rasle gospodarske aktivnosti, povećao se BDP, rasla je i zaposlenost i bruto plaća, a posljednjem tromjesečju 2015. porasli su i uvoz i izvoz. Rastao je i optimizam potrošača koji je pridonio povećanju sklonosti potrošnji.

Rast gospodarske aktivnosti u drugom polugodištu 2015. godine dosegnuo je 1,5 posto u odnosu na prvu polovinu godine. BDP na tromjesečnoj razini povećao za 1,4 posto, prije svega zbog povoljnih kretanja izvoza usluga, investicija i osobne potrošnje. Povoljna ostvarenja na strani izvoza usluga poglavito zrcale iznimno dobra ostvarenja u turizmu. Rast osobne potrošnje u najvećoj se mjeri može povezati s povoljnim kretanjima na tržištu rada i daljnjim padom cijena nafte i naftnih derivata te prehrane, što je ojačalo potrošačke mogućnosti kućanstava.

“HNB se ne financira iz proračuna kao što neki tvrde. Poslovanje HNB-a je pod revizijom, a Sabor izvješća o reviziji redovito dobiva. HNB dovoljno zarađuje za pokriće troškova svojeg poslovanja. A to postiže dobrom politikom upravljanja financijskim sredstvima. Prihode HNB-a smo od 2012. do 2015. povećali za 1,8 milijardi kuna. Danas mogu reći da se HNB pozicionirao da ostvaruje stabile prihode bez obzira na povijesno najniže kamatne stope. Dobit HNB-a povijesno je najveća među središnjim bankama EU. Po troškovima se HNB smjestio među štedljivije središnje banke”, pojasnio je Vujčić i dodao: “HNB nikome ne plaća saune i masaže i ne služi škampe i jastoge.”

‘Ovdje je riječ o manipulaciji’

S obzirom da su prošlih dana zastupnici govorili kako se u HNB-u trošilo na škampe i masaže, Vujčić je i na to imao odgovor. ‘HNB ne plaća nikome masaže i saune’, rekao je Vujčić.

“HNB štiti špekulante. Jer da nije tako ne biste dopustili kredite u švicarskim francima zbog čega je 70 tisuća obitelji palo na prosjački štap. Sada ništa ne činite kako biste spriječili porast kamatnih stopa do čega će neminovno doći”, rekao je Branimir Bunjac (Živi zid).

“Ja sam vjerojatno zadnja osoba kojoj možete govoriti da nisam bio svjestan razika kredita u švicarskim francima jer sam upravo ovdje o tome govorio. Nitko me tada nije podržao, pisalo se da ljudima želim uskratiti kredite i da radim od buhe slona. Sabor jedini može zabraniti te kredite pa govorite krivoj osobi”, odgovorio je guverner Vujčić.

Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) upitao je Vujčića zašto HNB dopušta lihvarske kamate i zašto su sve banke u rukama stranih vlasnika. Guverner mu je odgovorio da je Vlada RH odlučila prodati domaće banke kad je on još bio na fakultetu i to zato jer nisu dobro poslovale.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) kaže za N1 kako je izvještaj stereotipan i suhoparan i da ga svatko može skinuti s internetskih stranica HNB-a. ‘Nismo čuli nijedan odgovor o tome zašto su kamatne stope ovako visoke, zašto je 330.000 građana povisilo dug. Ovdje je riječ o manipulaciji…’, kaže Lovrinović. ‘Mi imamo HNB koji je sam sebi dovoljan, bez ikakvog nadzora’, dodaje.

‘HNB ćemo sigurno promijeniti, u korist hrvatskog gospodarstva i građana’, rekao je Lovrinović za N1.

Uskoro opširnije…

Facebook Komentari