Šprlje: Srbija je dio dokumenata zacrnila, ali Hrvatska je poslala tisuće nezaštićenih dokumenata

Ministar pravosuđa Ante Šprlje najavio je gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da će za nekoliko dana biti gotova evidencija i presjek dokumenata koje su hrvatske institucije predale tužiteljstvima Srbije i BiH, a zatim će se analizirati kolika je šteta učinjena.

Dokumenti su se izdavali na neadekvatan način, u višegodišnjem procesu otišle su na tisuće dokumenata, od čega danas imamo posljedice, rekao je ministar Šprlje.

Mi ćemo cijelu tu situaciju izanalizirati, no za to će trebati vremena jer se radi o ogromnoj količini dokumenata, rekao je ministar te pojasnio da su protok dokumenata omogućavali protokoli suradnje između državnih odvjetništava i tužiteljstva BiH do 2011.

To je, kaže, kasnije obustavljeno te se međunarodna pravna pomoć više se na taj način ne pruža. No, već im je dostavljena većina dokumenata koja im je bila potrebna, rekao je Šprlje i napomenuo da Hrvatska u toj suradnji nije radila ono što je radila Srbija, koja je u dokumentima ostavljala samo specifične tražene podatke, a ostalo “zacrnjivala”.

Dao sam nalog još u bivšoj vladi da se analizira sva dokumentacija koja je stizala zamolbenim putem iz BiH i iz Srbije, da se utvrdi za koga se tražilo i što se točno tražilo, koja vrsta toga. Mi sada radimo jedan presjek i evidenciju i ona bi trebala biti gotova za par dana, rekao je.

Dokumenti HVO-a su u BiH došli preko Haaga, ali na traženje DORH-a i iz hrvatskih arhiva

Share This Article