Potvrđeno, Plenković nije znao za uhićenja Hrvata u Orašju, održan sastanak s ravnateljem SOA-e

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, istaknuo je premijer Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ

U Vladi su potvrdili da premijer Andrej Plenković nije znao za uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

“Premijer Andrej Plenković nije znao da postoji mogućnost bilo kakvih uhićenja hrvatskih časnika u Orašju ni prije ni za vrijeme boravka u BiH”, kratko su za 24sata priopćili iz Vlade.

Danas je o uhićenju civilnog i vojnog vrha HVO-a i policijskih struktura razgovarali su ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Tomo Medved te državni odvjetnik Dinko Cvitan kao i ravnatelj SOA-e Daniel Markić. Ministar Šprlje objavio je da će zaključci sastanka biti objavljeni na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Podsjetimo, u ponedjeljak je deset osoba uhićeno na području Orašja u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Uhićeni su Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

”Osobe su lišene slobode zbog postojanja sumnje da su u razdoblju od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine, na širem području Orašja, počinili kaznena djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, priopćeno je tada iz SIPA-e.

Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine. Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Facebook Komentari