Lošo o uhićenjima u Orašju: Hrvatska nema tajne službe. Obavještajni sustav ne postoji, devastiran je

Umirovljeni general Davor Domazet Lošo rekao je, gostujući u srijedu na N1, pričao je o uhićenjima u Orašju, i kontekstu događaja u ratovima na području bivše Jugoslavije.

“Kad su operacije krenula ’92. bili su sigurni da će uspjeti jer je glavni napad išao nad Split. Kada to nisu uspjeli, donijeli su odluku da okupiraju Bosansku Posavinu kako bi proširili svoje okupirano područje. Radi se o tipičnom primjeru gdje se od agresora hoćete pretvoriti u žrtvu”, kaže o Memorandumu 2 Srpske akademije nauka, “a to žele postići optužnicama nad hrvatskim braniteljima i pretvoriti ga u nešto drugo”.

“Pljuska” Andreju Plenkoviću

”Ovo je daleko šira i dublja priča nego što se na prvi pogled čini. Poruka je to i Andreju Plenkoviću: Obećavate da ćete pomoći Hrvatima u BiH, a ne možete”, rekao je za Globus Željko Šiljeg, general-pukovnik Hrvatskog vijeća obrane, u povodu uhićenja desetorice Hrvata, bivših pripadnika HVO-a.

“Što se tiče odabira posjeta, dobro je što je Andrej Plenković išao u BiH. To je strateški interes Hrvatske. Međutim, mi ne znamo što će donijeti sud u Sarajevu, ali kao analitičari možem postaviti neke teze”, kaže Davor Domazet Lošo.

“Prva je teza da deset uhićenih bude pušteno da se brane sa slobode, ili da ne bude dokaza za optužnicu, onda se to može prikazati kao “veliki uspjeh Plenkovićeve Vlade”. Druga teza je da budu zadržani i proces krene, što je vjerojatnije”, smatra Lošo.

Nadovezujući se na posjet Andreja Plenkovića BiH, Lošo kaže da se pokazalo da Hrvatska zapravo “nema svoje obavještajne službe”, jer bi ga one inače pripremile na to da u BiH ode kao “pravi državnik”. Dodao je da tajne službe nisu organizacije koje prisluškuju ljude, kako se to obično negativno prikazuje, već služe državnoj sigurnosti i stabilnim međunarodnim odnosima.

“Hrvatska nema tajne službe. Obavještajni sustav ne postoji, devastiran je”, smatra umirovljeni general.

Facebook Komentari