Stier i Krstičević o uhićenjima Hrvata u BiH: svjesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti

‘Preko našeg Veleposlanstva u BiH kontaktirali smo nadležne institucije BiH. Veleposlanik će zatražiti preko nadležnih institucija u BiH da stupi u kontakt s hrvatskim državljanima. Oni su i bh. državljani, ali u kontekstu toga da su i hrvatski državljani, stupit ćemo s njima u kontakt’, kazao je u utorak ujutro Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova RH.

Kako će ovi događaji utjecati na vanjskopolitičke odnose dviju zemalja, tek treba vidjeti. Ovisit će to o potezima institucija BiH koje bismo trebali vidjeti vrlo skoro.

Optužnice nisu podignute, podsjeća Stier, a u roku 24 sata sud odlučuje o određivanju pritvora.

‘Ono što želim naglasiti jest da će Vlada RH ustrajati u politici potpore BiH na europskom putu, ali svjesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti, ali politiku potpore nastavljamo. Treba zadovoljiti sve standarde, pa i one u pravosuđu, ali pomoći ćemo BiH na tom putu’, rekao je Stier.

Damir Krstičević, ministar obrane, rekao je kako su jučer održana dva sastanka s predsjednikom vlade. ”Ono što je bitno je da maksimalno želimo pomoći Bosni i Hercegovini na europskom putu i zaštiti nacionalne interese Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestili su tužitelji BiH. Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Putem hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu zatražene su od institucija BiH cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.

Veleposlaniku Ivanu Del Vechiju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Hrvatske koji su uhićeni u Orašju, ističu na Zrinjevcu.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Najavljeno je u ponedjeljak kako će nakon policije obrade u SIPA-e svi biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Facebook Komentari