Picula predao potpise: SDP-u je potreban cjelovit reset i to treći po redu od 1990.

Kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula predao je potpise potrebne za kandidaturu na sljedećim unutarstranačkim izborima. Prikupio je 3.165 potpisa i izrazio zadovoljstvo pretkampanjom.

”Ono čime nisam zadovoljan je stanje u stranci. SDP-u ne treba samo promjena vodstva što ćemo dobiti izborima. SDP-u je potreban cjelovit reset i to treći po redu od 1990. Potrebna je političko – programska obnova, treba mijenjati Statut i svakako trebamo organizaciju jačati tamo gdje nas nema ili gdje smo oslabjeli. Zato ja u svom programu nudim temeljne vrijednosti socijaldemokracije. Treba zaštićivati i one ranjive skupine, a to nisu samo etničke manjine. Treba se zalagati za one koji žive od poduzetništva”, rekao je Picula.

Naglasio je da SDP mora opet postati stranka koja može pobijediti svog neposrednog političkog konkurenta.

”SDP se mora dovesti u poziciju kad će moći pobijediti svog neposrednog konkurenta, HDZ i to kad nije na koljenima. Politički ćemo sazrijeti kad na vlast dođemo samostalno. Da bismo to mogli moramo otvoriti dijalog u stranci. Prvi test će biti lokalni izbori u svibnju iduće godine. Ja sam kandidat za predsjednika SPD-a koji je bio gradonačelnik i znam da se politika suočava s podupirateljima na lokalnoj razini”, kazao je. ”SDP će početi ponovno pobjeđivati na parlamentarnim izborima kad prestanemo prije izbora pobjeđivati sami sebe”.

Komentirao je i sumnje koje su izrazili neki SDP-ovci prema Davoru Bernardiću tj. na činjenicu da je on prikupio 10.500 potpisa.

”Skupljanje potpisa nije samo formalnost. Odgovornost je dvostruka – onoga tko skuplja i onog tko daje potpise. Vjerujem da je dosad ta procedua bila korektna i nemam dokaza da je u ovom slučaju bilo drugačije”, kazao je.

Još je jednom odogovorio pitanje: ”Može li se stranka voditi iz Bruxellesa?”.

”Ja sam u razgovorima s članovima pojasnio o čemu se radi. SDP-u s obzirom na trenutak, a gotovo je na koljenima, treba predsjednik stranke koji želi raditi više, a ne manje. I predsjednik koji je zastupnik u Europskom parlamentu može razviti širi politički dijapazon. Prema tome ja mislim da zadržavanje mandata, na pitanjima na koja sam imenovan ili koja sam inicirao u EP-u, može samo jačati poziciju i predsjednika SDP-a. Ne vjerujem da je to moja slabost”, kazao je Picula.

”SDP je dva puta izgubio parlamentarne izbore u proteklih godinu dana. Cijelo to vrijeme se SDP vodio s Iblerovog trga. Nije problem da li ima stranka predsjednika koji radi u EP-u nego pitanje hoće li predsjednik biti efikasan. Iblerov trg se pretvorio u kuću duhova. Ja vjerujem da ću i fizički i svakako moći odgovoriti zahtjevima”, rekao je.

Odbacio je mogućnost da SDP promijeni ime.

”Mislim da je to spin, bačena kost. SDP izlazi i pobjeđuje pod svojim imenom. Riječ je o tome da SDP bude vjerodostojna stranka, a promjena imena je nešto što se koristi da se sa stvarnih problema skrene pozornost. Ime naravno ostaje”, zaključio je Picula.

Facebook Komentari