VIDEO: Miljenić pozdravio novo rasterećenje plaća, ali i HDZ-ovu politiku nazvao neoliberalnom

Ad

Kandidat za šefa SDP-a Orsat Miljenić snimio je izjavu oko porezne reforme vozeći se u automobilu i objavio na svom fb-profilu.

“Pozdravljam daljnje porezno rasterećenje plaća, to je nastavak porezne politike SDP-ove vlade i dio našeg programa. Ali, nije dobro što se smanjuje najviša stopa poreza na dohodak, sa 40% na 36% jer će tako najveću korist od promjene poreza imati oni koji imaju najveće plaće. Građani s malim plaćama neće imati puno koristi od toga ili će imati štetu jer se planira i povećanje PDV-a za hranu i lijekove sa 5% na 12%. To znači da će poskupiti osnovne životne namirnice, kruh i mlijeko, ali i lijekovi i medicinska pomagala. Dakle, građani koji puno zarađuju dobit će veće plaće, a građani s malim plaćama dobit će skuplju hranu. To je prava neoliberalna, HDZ-ova porezna politika”, rekao je Miljenić.

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis kandidat za šefa SDP-a Orsat Miljenić govorio je o svojoj viziji SDP-a, a uputio je i oštre kritike Plenkovićevoj vladi.

Ako ne osvojimo vlast za 4 godine, a ja budem predsjednik, odlazim! Poručio je to kandidat za predsjednika SDP-a Orsat Miljenić u intervjuu Media servisu. Kritizirao je start Plenkovićeve vlade zbog poteza poput porezne reforme i izbor ministara, a očekuje da šef HDZ-a u bocu vrati duh konzervativne revolucije. S njim je razgovoarao Adrian De Vrgna.

Miljenić kaže kako kampanju treba iskoristiti da se vidi jedinstvo i da podjela ne smije biti. Za sve protukandidate na unutarstračkim izborima bit će mjesta i ako Miljenić pobijedi.
Ipak, smatra nedopustivim prognoze pojedinih SDP-ovaca da moraju biti spremni na dva mandata u opoziciji.

“Uopće promišljanje da bismo bili 8 godina u opoziciji je nedopustivo. Kad smo bili na vlasti događale su se pozitivne stvari. I naš cilj je povratak na vlast koji ćemo ostavriti za 54 godine, a nadam se i prije”.

Ako ne ostvari zacrtani cilj snosit će odgovornost i otići s čelne pozicije.

“Mislim da u SDP-u moramo stvarati kulturu odgovornosti za rezultat i postavljanje ciljeva. Moj cilj je ako pobijedim kao predsjednik odvesti stranku u pobjedu za 4 godine. Ako ne uspijem, ja idem!”

Razlog poraza vidi i u sastanku s Klemmom na koji nije trebalo ići. O promjenama imena SDP-a o čemu se spekulira u medijima, Miljenić ne razmišlja.

” Ako se o tomu bude razgovaralo trebaju članovi reći svoje. Možda je to prilika za stranački refrendum. Nemam stav o tome”.

Odgovorio je i da će biti snažna , konstruktivna oporba u Saboru, a ako bude u prilici, neće se ponašati poput Zorana Milanovića koji ne dolazi u Sabor.

” Što se mene tiče to nije dobro za njega i nije dobro za stranku”.

Kritizirao je poreznu reformu koju je predstavila Plenkovićeva vlada, jer bogatijima će biti bolje, a gore onimakoji slabije zarađuju

“Lijesovi pojeftinjuju, hrana poskupljuje, to je loše.. .Napada se na ugostiteljstvo. Imate najavu pada investicija. Tražit ćemo da se to mijenja. Smanjenje najviše stope – mi tako ne vidimo porezni sustav. Tko više zarađuje, više treba platiti. Dizanje PDV-a na živežne namirnice i lijekove je izravan udar na građane”.

Osim što start nove Vlade smatra lošim, posebno je kritičan prema ministrima Stieru, Dalić i Barišiću.

” U predstavljanju programa nije bilo ni jedne konkretne stvari. Ministri…Stier govori o sekularizmu koji vrijeđa ljudsku priordu ili tako nešto. Plenković se od toga nije ogradio, očito mu daje podršku..To je nedopustivo. Pozivam ga da se očituje! Imate Martinu Dalić koja će ići prema neoliberalnom konceptu štednje i rezanja koji je za našu zemlju štetan…Imate ministra Barišića s postupkom za plagiranje, a Plenković kaže da je domoljub…Tako je Karamarko branio Crnoju…O Kujundžiću je bespredmetno govoriti, o stavovima koje je imao do sada. ”

Odgovorio je i na prozivke Bože Petrova zbog poskupljenja struje podsjetivši da je bio potpredsjednik Vlade pa ga pita što nije poduzeo nešto i za što je primao plaću proteklih mjeseci, jer Vlada HDZ-a i Mosta je Vlada kontinuiteta.

Facebook Komentari