Moguće u Hrvatskoj: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljište?!

Nova afera u hrvatskoj poljoprivredi – bez znanja vlasnika privatnih parcela, netko se mogao upisati na to njihovo zemljište u ARKOD-u, sustavu za isplatu potpora, i tako ostvarivati poticaj.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

Koliko je ova pojava u Hrvatskoj uopće uzela maha? Na koliko su se hektara na ovaj način mogli u ARKOD upisati pojedinci i tvrtke, a da to vlasnici zemljišta i ne znaju? Je li i koliko je potpora temeljem izjava isplaćeno, s obzirom na to da su u regularnoj proceduri izjave ozakonjene u svibnju 2015. godine? I najvažnije: što to govori o uspješnosti sustava kontrole Agencije za plaćanja kad je moguće da se ovakvo što događa?

U HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje na ovu temu gostovao je Zvonimir Savić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Voditelj emisije Vlatko Grgurić postavio je hipotetsko pitanje: Da osnujem tvrtku i uz supotpis dvaju svjedoka odem u regionalni ured, dakle, Agencije za plaćanje i prijavim sve slobodne poljoprivredne površine koje se nalaze na nekom području i na temelju njih ostvarujem potpore i ne obavijestim vlasnike zemlje, dakle to je potpuno legalno i tu nema nikakvih kažnjivih radnji?

Zvonimir Savić je odgovorio: Naravno da ima kažnjivih radnji ako vlasnik to uoči. Zamislite koje bi to bilo administrativno opterećenje da se idu provjeravati vlasništva poljoprivrednih zemljišta.

I sve dok sami poljoprivrednici ne provjere stanje u ARKODU, moguće je da netko dobiva poticaj za njihovo zemljište, a ne mora ga ni obrađivati.

Ministarstvo poljoprivrede u Oreškovićevoj vladi do sada je vodio MOST-ov ministar Davor Romić, a prije toga SDP-ov Tihomir Jakovina.

Istraga oko afere Jakovina: Deset tvrtki je sada ostalo bez sredstava, a 11 ulazi u dodatne provjere

Facebook Komentari