Prognoza AccuWeathera za zimu: smrzavanje u istočnoj Europi, poplave na zapadu….

Ad

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Europu za nadolazeću zimu.

Prema prognozi AccuWeathera, zapadnu i središnju Europu čekaju brojne snježne oluje i opasnost od poplava, dok istočnu Europu čeka blaga zima, čak i iznadprosječno topla.

Oluje s obilnom kišom obilježit će i razdoblje prije službenog početka zime u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji. Moguće su poplave, ali i olujni vjetrovi koji bi mogli izazvati veće materijalne štete.

U Francuskoj se najviše oluja očekuje tijekom veljače i ožujka.

“Kako će se povećavati broj oluja tijekom siječnja i veljače, tako će rasti i opasnost od poplava diljem južne Njemačke”, upozoravaju iz AccuWeathera. Najveća opasnost od velikih poplava leži na područjima Frankfurta i Stuttgarta.

Sveukupno se očekuje da će na ovom području Europe zima donijeti iznadprosječne temperature.

Blago zimsko vrijeme prevladavat će na područjima od sjevera Španjolske preko juga Francuske i Italije. Ipak, obilne kiše tijekom druge polovine zime dovest će do opasnosti od velikih poplava.

Od kraja siječnja pa tijekom veljače u Francuskoj se očekuju oluje s obilnom kišom, a samim time moguća su i opasna klizišta. Na planinskim područjima Italije očekuje se iznadprosječno visoka razina snijega.

Zima će na ovim područjima biti blaga s iznadprosječnim temperaturama, posebno tijekom prosinca i siječnja, a očekuje se ispodprosječna količina snježnih padalina.

Do će na sjeveru Španjolske biti obilnih padalina, ostatak zemlje i Portugal čeka ispodprosječna razina padalina. Nakon suhog i vrućeg ljeta s brojnim požarima, na području Španjolske i Portugala očekuje se topla i sušna zima.

Dugi periodi suhog vremena očekuju se i diljem balkanskog poluotoka. Nakon poplava koje su dijelove Balkana pogodile u kolovozu, stiže sušna zima s dužim toplim i iznadprosječno toplim vremenskim periodima.

Olujni sustavi koji će utjecati na ovu regiju će općenito biti slabiji i ne očekuje se ponavljanje velikih poplava.

Snijega će biti manje od prosjeka na Dinaridima, balkanskim planinama i Karpatima.

Ne očekuju se dulji periodi hladnoće i ispodprosječnih temperatura. Tek krajem zime mogući su povremeni periodi nešto nižih temperatura, odnosno temperatura koje su uobičajene za zimu, ali sveukupno će temperature biti poprilično više od normalnih razina.

Područja od Slovačke i Ukrajine pa sve do baltičkih zemalja ove će zime pratiti velike hladnoće. Riga, Vilnius, Minsk i Kijev moraju se pripremiti za ledene temperature, piše AccuWeather.

Nakon blagog početka zime, druga polovica donijet će prodor hladnih fronti i iznimno niske temperature.

“Tijekom drugog dijela zime ovim područjima prijete obilne snježne padaline. Ipak, ne očekuje se stvaranje dugotrajnog snježnog pokrivača”, zaključuje se u sezonskoj prognozi AccuWeathera, prenosi Index.

Facebook Komentari