3.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vujčić: Treba prestati komentirati Franak, da je '95. general Červenko komentirao Oluju,...

Vujčić: Treba prestati komentirati Franak, da je ’95. general Červenko komentirao Oluju, ne bi bilo dobro

Gost RTL Direkta bio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Gospodine Vujčić, vi bi morali znati, jesu li Vlada i banke počele kakve pregovore oko ovog problema sa švicarskim frankom?

Ja bih prvo rekao, da sam ja u svakom trenutku rekao o švicarskom franku što sam mislio, i 2005. i 2015. A i danas to govorim onima koji žele slušati i koji pitaju.

Po vama, je li ova situacija prenapuhana kriza, političari s jedne strane prave se kao zaštitnici nacionalnih interesa. S druge strane, bankari žele braniti svoje interese. Ili postoji zaista neka realna opasnost da nam se dogodi nešto loše?

Pa pogledajte, ja mislim prvo da u ovom trenutku imamo dva procesa. Jedan, tužbu pred arbitražnim sudom u Washingtonu, a drugi, početak procesa od strane Europske komisije u toj eksplanatarnoj fazi s pismom koje je poslano i na koje je otišao odgovor. To je situacija koju treba shvatiti ozbiljno. Država, kao što je ispravno zaključeno, treba braniti svoje nacionalne interese. Da bi se branili nacionalni interesi, prvo ih treba dobro definirati. I kad se definiraju, onda treba odabrati tim ljudi koji će na najbolji način znati te nacionalne interese tako definirane u ovom trenutku obraniti.

Ali, nekako se podrazumijeva da je nacionalni interes da država ne plati ništa.

Nacionalni interes je u principu imati zemlju koja ima potencijalni visoku rastu BDP-a.

Guverner Vujčić je komentirao i to koji nam sud više odgovara.

“Ne mogu govoriti o tome koji bi nam sud bolje odgovarao. Mi u ovom trenutku imamo ta dva kolosijeka kojima idemo, jednome i drugome. Mislim da treba biti vrlo oprezan. Ja ne vidim puno koristi od ovako puno javnih izjava o procesu. Mislim da se političari trebaju suzdržati od ovakvih izjava jer ne vidim na koji način Hrvatska od toga može u ovom trenutku profitirati. Da je general Červenko 1995. na televiziji komentirao Oluju, nisam siguran da bi baš dobro uspjela”, kazao je Vujčić.

Treba li po vama ići na nagdobu ili sud?

“Dio tog poastupka uvijek može biti i nagodba”, istaknuo je.

Vujčić je komentirao i činjenicu da se hrvatski političari, posebno oni na vlasti, hvale sjajnim makroekonmskim rezultatima

“U fazi smo oporavka. Međutim, Hrvatska i dalje nije vrlo konkurentna zemlja. Trebamo napraviti sve one strukturne reforme o kojima se neprestano priča. Hrvatska je i dalje vrlo ranjiva jer ima visok vanjski dug i javni dug. To su stvari koje zahtijevaju da nova vlada bude proaktivna i provede reforme”, istaknuo je.

Za kraj, Vujčić je istaknuo kako se nada da će netko iz nove vlasti ići s njim u austrijski Kitzbühel, gdje se okupljaju svjetski investitori i financijski jet-set.

Najnovije

Još iz rubrike