1.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Izrael se ozbiljno priprema za napad ISIL-a, vježbaju u realnim uvjetima s...

Izrael se ozbiljno priprema za napad ISIL-a, vježbaju u realnim uvjetima s bojnim streljivom

Vojne vježbe su održane kako bi se Izrael pripremio za napad koji bi oružana grupa Islamska država Irak i Levant mogla izvesti na Sinajskom poluotoku, prenosi balkans.aljazeera.net.

Vježbe su izvedene krajem prošlog tjedna, uz sudjelovanje vojnika i regruta iz različitih jedinica i borbenih bataljuna.

Izraelski list Maariv otkriva da je izraelska vojska izvela vježbe u pograničnom području s Egiptom u slučaju “da se suoči s oružanom operacijom grupe Islamska država Irak i Levant protiv Izraela iz pravca Sinaja”.

Vojni dopisnik lista Noam Amir kaže da je izraelska vojska izvela specijalnu vojnu obuku s bataljunom “Karakal”, specijaliziranim za obuku boraca, kako bi se pripremili za eventualni napad grupe ISIL na dodirnim točkama s Izraelom.

Pojašnjava da su vježbe izvedene kako bi se pripremili za mogući napad koji bi ISIL mogao izvesti protiv Izraela na Sinajskom poluotoku. Ovaj dopisnik smatra kako je “zanimljivo da je obuka izvedena na način koji je u suprotnosti s prethodnim vojnim obukama”.

“Izvedene su u pograničnom području između Egipta i Izraela, gdje se dodiruju ove dvije države, te postoji vjerojatnost da bi se tu mogao dogoditi oružani sukob s borcima ISIL-a. Vojna vježba nije izvedena na području pripremljenom u te svrhe u samom Izraelu, s namjerom da vojnici budu u neposrednoj blizini mjesta gdje bi se napad mogao dogoditi.”

Vojni dopisnik prenosi riječi Elada Cohena, komandanta bataljona “Karakal”.

“Izveli smo nekoliko različitih vježbi, uključujući i mogućnost oružanog napada na sigurnosnoj barijeri sa Sinajom, zatim infiltracije unutar izraelske granice, otvaranje vatre te postavljanje eksplozivnih naprava duž granice. Krenuli smo od različitih pretpostavki kada je riječ o vrsti napada koji bi ISIL u budućnosti mogao izvesti protiv Izraela, bez obzira da li je riječ o izvvanrednim situacijama ili normalnim okolnostima”, kazao je Cohen.

“Tražili smo od zapovjednika izraelske vojske da vojnu vježbu izvedemo na prostoru gdje možemo koristiti pravo streljivo i da to ne bude u zatvorenom prostoru, kao što je to do sada bio slučaj. Dobili smo odobrenje vojnog vrha, jer smo željeli testirati našu spremnost na terenu i operativnu sposobnost prebacivanja s jednog na drugo mjesto, zatim djelovanje uz krajnji profesionalizam, bez obzira da li se radilo o borbenoj spremnosti vojnika, pa sve do komunikacije između komandnih struktura”, dodao je on.

Naglasio je da se “južne regije, na kojima je izvedena obuka, smatraju najvećim izazovom za izraelsku vojsku, naročito ukoliko se uzme u obzir stvarni izazov koji ISIL predstavlja za Izrael duž graničnog zida s Egiptom.”

Najnovije

Još iz rubrike