Čačić: imam dokaze o muljažama zbog kojih poskupljuje struja – prelijevanje u džep privatnika

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti na konferenciji za novinare govorio je kako spriječiti poskupljenje struje za 12 posto. Kazao je tako da posjeduje dokaze o “muljažama zbog kojih poskupljuje struja”.

– Država ne može reći što će se dogoditi. Mi govorimo ovdje o 12%. To je ozbiljan udar, i što je najtragičnije potpuno nepotreban udar, kad nema drugih rješenja, onda se moraju povući radikalni potezi – kaže Radimir Čačić, a kako prenosi 24 sata.

– Država je zakazala. Istovremene najave koje čujemo da će pojedina stranka nas zaštititi i spriječiti, ne treba ni komentirati. Radi se o tome što država treba napraviti. Radikalno poskupljenje struje HEP-a jer se nisu plaćali dobavljači 2012. godine je izazvalo ogromne potpore, s razlogom jer takav udar na standard. Tad je HEP kao sustav stabiliziran. Posljedica ključnih parametara – kiša. Još uvijek ovisimo o njoj, došlo je do niza dobrih godina. I postojalo je nekoliko mogućnosti, pod a da se cijena smanji, pod b da se iznos upotrijebi u investicije da prestanemo ovisiti o kiši, te pod c naravno, da se novac uzme i da se nesposobna i skupa država financira posrednim porezom, povlačenjem dobiti u budžet – poručuje Čačić.

– Nažalost, prošla vlada je učinila upravo to, povlačila je novac i nije se investiralo. Krpali su budžet kroz taj porast. Danas govorimo o novim poskupljenjima bez obzira što HEP i dalje ima visoke profite. Rješenja se traže u tome da ili to HEP plati, kroz određenu akrobatiku unutar samog HEP-a pa neće građani. Ali, to je apsolutna laž, HEP je 100% državna firma i činjenica da će se 1,8 milijardi kuna odlijevati godišnje u privatne džepove privatnih kompanija… – dodaje Čačić.

– Poznajem tu problematiku. I mogu reći što se tu dešavalo i što su rješenja. Vidimo prozivanja Panenića-Horvat-Vrdoljak i tu se krećemo ukrug. Horvat sa tim svim nema ništa. On je bio službenik. Nije bio ministar, ni zamjenik ministra. Bio je šef uprave koja se bavila strujom. Panenić i Vrdoljak ministri. Kad sam došao u ministarstvo je stanje bilo – imali smo strategiju koja je bila 1200MW koja je predviđala izgradnju elektrana, stabilne struje – komentirao je predsjednik Narodne stranke – Reformista.

– Strašna nevjerojatna samoubilačka rješenja naših vlada, prošle potpuno nesposobne da išta napravi, i ove sada tehničke vlade, koja je zabila zadnji čavao u lijes, zatvaranjem koncepta Plomina, koji je bio potpuno već definiran. Bez ijednog centa hrvatskog investiranja, samo sa postojećim kapacitetom koji bi za sljedećih 30 godina na 0,5 posto dizao BDP. Izračuni su jasni u Hrvatskoj. I koji bi digao učešće te temeljne energije sa 6,5% na 12%, a Europa ima 30%, a Njemačka 40%. Dva puta bi smanjio zagađenje i povećao proizvodnju. Ne bi došlo do ovog udara sada – dodaje Čačić.

– Ovo je direktno otimanje novca iz džepova hrvatskih građana i prebacivanja kod privatnika – zaključuje.

S prvim danom sljedeće godine povećava se naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača. To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu, kako navodi N1.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva navodi da se iznos za obnovljive izvore treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Panenić za Novu TV potvrdio da MOST ne odustaje od ministarstva gospodarstva, evo zašto

Zamjenik direktora HEP toplinarstva otkriven i morao otići – s bratom ima tvrtku za razdjelnike

Facebook Komentari