Poljska modna kuća bez životinjskog krzna, a estonski dizajneri protiv uzgoja životinja radi krzna

Ad

Poljska modna kuća prekida sa životinjskim krznom!, izvještavaju prijatelji životinja.

Najveća poljska modna tvrtka LPP, koja je prije dvije godine ušla i na hrvatsko tržište s brendovima Reserved, Mohito, Cropp, House i Sinsay, donijela je odluku o prestanku korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama. Počevši od sezone jesen/zima 2016. godine, kolekcije svih navedenih, kao i brenda Tallinder (zasad još nedostupnog na hrvatskome tržištu), više neće sadržavati takve materijale.

Svoju odluku tvrtka LPP donijela je slijedom spoznaje o rastućim očekivanjima potrošača o pravima životinja te se priključila međunarodnom projektu Trgovine bez krzna. Čini ga preko 300 tvrtki diljem svijeta, a neke od njih su: Zara, Topshop, H&M, COS, Marks & Spencer, Asos.

Marta Chlewicka, glasnogovornica tvrtke LPP, izjavila je: ”Uzimajući u obzir rastuću svijest o pravima životinja, očekivanjima naših kupaca i nastojanje da smanjimo utjecaj koji naše aktivnosti imaju na okoliš, odlučili smo prekinuti s upotrebom životinjskoga krzna u ponudi svih naših modnih brendova. Slijedom toga, kad god vizija dizajnera i aktualni trendovi budu zahtijevali upotrebu krzna, naši brendovi će, poput ostalih naših konkurenata, upotrijebiti umjetne materijale najviše kvalitete. Odluka da prestanemo s upotrebom životinjskoga krzna važan je korak koji će imati za posljedicu povećanu transparentnost lanca nabave kroz svjestan odabir materijala korištenih za proizvodnju kolekcija.”

Tvrtka LPP jedna je od najbrže rastućih kompanija u sektoru odijevanja u regiji istočne i centralne Europe. Preko 20 godina posluje u Poljskoj i inozemstvu te sa šest modnih brendova (Reserved, Tallinder, Cropp, House, Mohito i Sinsay) ima 1700 dućana i stvara poslove za preko 22 tisuće ljudi u Europi, Aziji i Africi.

Estonski modni dizajneri za zabranu uzgoja životinja radi krzna

Estonski modni dizajneri podržali su zabranu uzgoja životinja radi krzna u kampanji organizacije Loomus, u sklopu dugoročnog projekta “Ja sam na strani životinja!”.

Kampanja uključuje estonske modne dizajnere Reet Aus, Margaret Kodusaar, Kalle Aasamäe, Kätlin Kikkas, Perit Muuga, Marilin Sikkal, Tiiu Roosma i Kadri Vahe. Oni su se tako priključili međunarodnim imenima poput Armanija, Huga Bossa, Tommyja Hilfigera, Calvina Kleina, Stelle McCartney, H&M, Esprit, O’Neill i brojnih drugih koji su donijeli odluku o prestanku korištenja životinjskoga krzna. Svi estonski dizajneri pridružili su se i međunarodnom projektu Trgovine bez krzna koji okuplja preko 300 trgovina, dizajnera, modnih kuća i sl.

U Estoniji je 2014. godine pokrenuta peticija za zabranu uzgoja životinja radi krzna. Prikupljeno je preko 10.000 potpisa koji su predani estonskom parlamentu, a tijelo koje je trebalo odnijeli odluku u rujnu ove godine odlučio ju je zasad odgoditi i pitati za savjet estonsku Vladu. Međunarodna peticija i dalje je otvorena te sadrži preko 28.000 potpisa.

Facebook Komentari