Bombaš iz New Yorka optužen za napad oružjem masovnog uništenja

Amerikanac afganistanskog podrijetla, uhićen zbog bombaškog napada u New Yorku i New Jerseyeu, optužen je prema četiri točke optužnice. Jedna od njih je uporaba oružja za masovno uništenje, objavila je policija i priznala da ga je FBI istraživao prema dojavi njegova oca, no nije ga povezao s terorizmom.

Ahmad Khan Rahami, koji je pri uhićenju u ponedjeljak u New Jerseyju ranjen i zato još nije ispitan, vodio je dnevnik u kojem hvali Osamu bin Ladena, mozak terorističkih napada 11. rujna, i optužuje američku vladu za ubijanje islamističkih boraca u Afganistanu, Iraku, Siriji i Palestini.

Otac Ahmada Rahamija rekao je da je prije dvije godine stupio u kontakt sa saveznom policijom (FBI) kako bi upozorio na “veze (svoga sina) s terorizmom”, no FBI nije našao uporišta za takve tvrdnje. FBI je proveo unutarnju istragu, provjere, obavio intervjue i ništa nije Rahamija povezivalo s terorizmom, objavio je FBI.

Bijela kuća objavila je u utorak kako se čini da su bombaški napadi teroristički čin te se sada istražuje je li Rahami imao pomagače i je li militantna islamistička stajališta prihvatio dok je boravio u Afganistanu i Pakistanu.

Rahami (28) je osumnjičen za eksploziju bombe u četvrti Chelsea u New Yorku u subotu navečer, kada je, prema posljednjim podacima, ranjena 31 osoba, te za eksploziju u New Jerseyu na stazi za utrku veterana, u kojoj nije bilo ozlijeđenih.
U New Jerseyju optužen je i za nezakonito posjedovanje oružja te za pokušaj ubojstva policajca. FBI je priznao da je istraživao Rahamija za terorizam 2014., nakon što je Mohamad Rahami, koji je svoju obitelj doveo u Sjedinjene Dražve, upozorio policiju da mu je sin opasan i terorist.
U kolovozu 2014. Rahami je bio optužen za teški napad i nezakonito posjedovanje noža nakon napada na brata i navodno je proveo tri mjeseca u zatvoru.

Istraga je pokazala da je prije napada na E-bayu kupovao sastojke za izradu kućne bombe, objavilo je državno odvjetništvo, prenosi HRT.

Facebook Komentari