Aleksić: Postoji as u rukavu, ministri pravosuđa, vanjskih poslova, financija i DORH trebaju surađivati

Iako je većina zaduženih u švicarskim francima svoje kredite prebacila u one u eurima, sa zebnjom iščekuju svaku novu vijest o raspletu slučaja “Franak”. Prvi put dogodilo se da je banka vratila dužnicima u švicarskim francima preplaćene kamate nakon pravomoćne presude. Istodobno, na međunarodnim sudovima banke kreću u pravnu bitku protiv države. U Studiju 4 na HTV-u gostovao je Goran Aleksić, koji je mandat osvojio ispred Udruge Franak u koaliciji “Jedina opcija”.

“Ne znamo radi li ova tehnička vlada u interesu građana, jer nam ne daje nikakve informacije. Italija je tužila Hrvatsku, ali pravnog temelja za tužbu nema jer je Italija istupila iz bilateralnog sporazuma o zaštiti ulaganja s Hrvatskom. Mjerodavna je Austrija, koja nije prekinula bilateralni ugovor s RH. Takvi ugovori ne vrijede jer su u suprotnosti s europskim pravom i Bruxelles je savjetovao članicama da ih prekinu. Hrvatska treba hitno izaći iz bilateralnog sporazuma s Austrijom i osporiti nadležnost arbitražnog centra”, kazao je Aleksić, koji smatra da bi banke trebale u konačnici od tužbi odustati.

“Postoji as u rukavu. Na ovome trebaju surađivati ministri vanjskih poslova, pravosuđa, financija i DORH, kojemu smo podnijeli kaznenu prijavu protiv osam banaka koje s korisnicima nisu ugovarale parametre za obračun kamata. DORH treba podnijeti tužbu na Prekršajnom sudu, protiv banaka kojima prijeti od 9 do 25 milijardi kuna kazne”, rekao je Aleksić.

Da se bankama tužba ne isplati, obrazložio je brojkama.

“Banke imaju poreznu olakšicu od 20 posto na 850 milijuna eura koliko je trošak konverzije – to iznosi 170 milijuna. Preplaćene kamate koje bi dužnici dobili da idu u tužbe banaka iznose 400 milijuna eura. Banke će dodatnih 180 milijuna eura zaraditi na kamatama na kredite koji više nisu loši krediti”, kazao je.

Facebook Komentari