-1.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nazor: Uloga Vasiljkovića u ratu je nedvojbena, kroz njegovo djelovanje i umiješanost...

Nazor: Uloga Vasiljkovića u ratu je nedvojbena, kroz njegovo djelovanje i umiješanost Srbije

U Splitu je danas počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću, optuženom za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civila u Domovinskom ratu. O tome su u HRT-ovoj emisiji Tema dana govorili povjesničar Ante Nazor i umirovljeni hrvatski admiral Davor Domazet Lošo.

Zločini su nesumnjivo počinjeni, a sud će reći je li izravna odgovornost kapetana Dragana, kazao je Nazor. Iz dokumenata srpske provenijencije koje imam, kaže Nazor, uloga Vasiljkovića u ratu je nedvojbena i kroz njegovo djelovanje nedvojbeno je potvrđena umiješanost Srbije u rat u Hrvatskoj. Počeo je s kampom u Golubiću. Iz njegova izvješća iz lipnja 1991. navodi se da je cilj da tzv. SAO Krajina bude dio Srbije. Kako može onda danas govoriti da je tih godina branio svoju Jugoslaviju, kazao je Nazor.

Nedvojbeno je i da je bio važna osoba u zapovijedanju u akciji “Žaoka”. Imamo dokumente koji to potvrđuju. Tako je 24. srpnja 1991. na sastanku u Šamarici zadnja riječ bila je kapetana Dragana. Tu se planirala akcija “Žaoka” i u toj akciji su počinjeni strašni zločini. Cilj je bio protjerati Hrvate s područja Banovine i Pounja. A on je svoja izvješća slao Službi državne bezbednosti u Beograd, izjavio je Nazor.

Ovo suđenje je izuzetno bitno za Hrvatsku. Ovo je prvi put da je tu jedan tako visoki dužnosnik. Sud u tom pravcu treba gledati, a ne to kakva će biti presuda, rekao je Domazet Lošo. Ne zaboravimo da je Republika Srbija bila izravno uključena u agresiju; ne zaboravimo da je Vasiljković i te postrojbe koje su bile proizašle iz jednog dugoročnog plana čija je priprema trajala pet godina. Plan se temeljio na izvanrednim prilikama. Sudjelovao je i u onom dijelu koji se zove puzajuća agresija na Republiku Hrvatsku, kazao je između ostalog na HRT-u.

Najnovije

Još iz rubrike