Aleksić: Pokvarena bankarska igra na koju vlast pristaje i ne želi informirati javnost

Novoizabrani saborski zastupnik kojega je kandidirala Udruga Franak Goran Aleksić u izjavi na fb profilu objasnio je da je zapravo austrijski Unicredit tužio Hrvatsku, a ne talijanski, kako je do danas mislilo.

Danas je bio uzbudljiv dan, najprije smo skužili od jučer da talijanske korporacije više ne mogu u Washington na arbitražu protiv Hrvatske, jer je Italija raskinula bilateralni ugovo o ulaganju. I mislimo super – kad ono, hladan tuš… Austrijski Unicredit je u pitanju, a ne talijanski.

Sada je valjda jasno zašto je Austrija bila tako kivna na zakon o konverziji… Pokvarena bankarska igra na koju vlast pristaje i ne želi informirati javnost. Sramota za Hrvatsku.

Bilateralni ugovor s Austrijom valja odmah raskinuti, iako bi i to bilo uzaludno, jer vrijedi još 12 mjeseci nakon raskidanja. Da je vlast suverena, zna se kakav bi bio scenarij – prvo raskidanje svih bilateralnih ugovora, drugo osporavanje nadležnosti sudu u Washingtonu, treće pritisak na DORH da odradi prijave Udruge Franak i pokrene sudske prekršajne postupke sa zahtjevom za maksimalno kažnjavanje banaka i predsjednika uprava banaka, četvrto regulativa za početne fiksne marže, peto regulativa za preplaćene kamate, šesto porez na aktivu.

I nakon toga se sjeda s bankama za stol i dogovaraju se kompromisi. Nažalost, sve se radi u tajnosti, pa će tako u tajnosti bankama biti priznate – vjerojatno – neke olakšice. Međutim, ja osobno ću svakako inzistirati u okvirima svojih moći na prekršajima, maržama i reguliranju preplate! Zasad sam jako malen, ali vidjet ćemo.., napisao je Aleksić.

Facebook Komentari