4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska IDS i gradonačelnik osudili vandalski čin: išarali župnu crkvu u Pazinu uvredljivim...

IDS i gradonačelnik osudili vandalski čin: išarali župnu crkvu u Pazinu uvredljivim grafitima

Istarski demokratski sabor (IDS) osudio je vandalski čin u kojem su na župnoj crkvi u Pazinu napisani uvredljivi grafiti te je od mjerodavnih institucija zatražio da učine sve kako bi se što prije pronašao počinitelj.

“IDS još jednom apelira na sve da poštuju tuđa svjetonazorska opredjeljenja i vrijednosti te da svima osiguraju pravo na različitost. Samo tako možemo tražiti svoje mjesto među razvijenim, demokratskim zemljama. Istra mora ostati mjesto suživota i za takve incidente u našoj regiji ne smije biti mjesta”, poručili su iz IDS-a.

Pazinski vjernici, a posebno župnik Mladen Matika, jutros su, kada su došli na jutarnju misu ostali neugodno iznenađeni kada su našli župnu crkvu išaranu grafitima, prenio je u nedjelju Glas Istre.

Za sada nepoznati počinitelj prijavljen je policiji, a djelatnici pazinske “Usluge” odmah su prionuli uklanjanju grafita. Naime, nepoznata je osoba ili osobe noću sa subote na nedjelju crvenim sprejem uvredljivim grafitima išarala tri pročelja pazinske župne crkve sv. Nikole.

Radi se o grafitima kojima se iskazuje neprijateljstvo prema Crkvi, crkvenim velikodostojnicima, političkim strankama kao što je “HDZ=lopovi”, a grafit “Nema Boga” i neki sotonistički grafiti upereni su protiv kršćanstva.

Reagirao je i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

“U vezi s vandalskim činom, koji se zbio u noći sa 17. na 18. rujna, kada je župna crkva Sv. Nikole u Pazinu išarana krajnje uvredljivim grafitima, kao Gradonačelnik Grada Pazina želim se obratiti građanima i snažno osuditi svaki vandalizam, nasilje i nepoštivanje drugačijeg mišljenja. Izražavam iskreno žaljenje zbog nemilog događaja i pozivam nadležne institucije da poduzmu sve što je potrebno da  se počinitelj ovog čina razotkrije.

Pazin je lokalna zajednica koja ne poznaje i ne prihvaća ovakav govor mržnje i nasilnog djelovanja te je većina građana s pravom ogorčena ovakvim postupcima, za koje želim vjerovati da su izolirani čin nekog pojedinca. Pozivam stoga i građane da ako imaju ikakva saznanja o počinitelju da se jave nadležnim institucijama”, poručio je gradonačelnik.

Najnovije

Još iz rubrike