Klarin: najbolji nasljednik Milanovića bio bi Miljenić, Ostojić neprihvatljiv jer stiže iz MUP-a

Ranko Ostojić, Tonino Picula i Domagoj Hajduković, zasad su trojica poznatih koji se namjeravaju boriti za ispražnjeno mjesto predsjednika SDP-a. No, predsjednik šibensko-kninske organizacije SDP-a Ivan Klarin smatra da bi najbolji nasljednik Zorana Milanovića bio bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Upitan od ŠibenikIN-a zašto baš on, Klarin odgovara:

“Zbog njegove umjerenosti u stavovima i zastupanja socijaldemokratskih ideja, smatram da je Miljenić najbolje rješenje za SDP i da može parirati Andreju Plenkoviću na nacionalnoj razini. Surađivali smo, izlazio mi je u susret dok je bio ministar pravosuđa i imam samo pozitivna iskustva u radu s njim. Njegova karijera je blistava – od diplomatske, profesionalne pa do političke. Nadam se da će ga podržati veći broj predsjednika županijskih organizacija u Hrvatskoj.”

Ostojić mu je neprihvatljiv jer je bio na čelu MUP-a, odnosno dolazi iz policijskog sustava.

“O tome sam javno govorio kada je Tomislav Karamarko preuzimao HDZ i ostajem dosljedan sada kad je u pitanju kolega Ostojić, mada su razlike između njih dvojice ogromne”, navodi. Što se pak tiče kandidature Tonina Picule, misli da si je on “zatvorio vrata izjavom da će stranku voditi iz Bruxellesa” i “da je tom nekorektnom izjavom uvrijedio članove stranke i birače”.

“Stranka je u dosta lošem stanju i SDP treba vratiti povjerenje birača, a to može samo čovjek koji će živjeti i raditi u Hrvatskoj, koji će stalno biti na terenu”, kaže on.

Mislite li da će se novo vodstvo vratiti radnicima, revidiranju Vatikanskih ugovora, pravima manjina, rodnoj ravnopravnosti i uključivanju više žena u politiku, upitan je također.

“Po pitanju manjina držali smo se načela i zalagali se podjednako za vjerske, nacionalne, seksualne i sve druge manjine dok smo u slučaju radnika podbacili. SDP mora biti njihov prvi izbor, kako je to uvijek i bilo pa od novog vodstva očekujem povratak radničkim, crvenim temama i jasan odmak od liberalnog kapitalizma. Radnici moraju osjetiti da smo na njihovoj strani. Što se pak tiče Vatikanskih ugovora i prava Crkve, ja bih istog trenutka išao u reviziju tih ugovora i to vam tvrdim kao netko tko je vjernik. Hrvatska je sekularna država i bez obzira na veliku pripadnost rimokatoličkoj vjeri, Crkva treba biti strogo odvojena od države i u društvenom, političkom i obrazovnom životu RH zastupljena onako kako je to u zapadnim europskim demokracijama. Žena smo imali na listama, ali bile su na nižim mjestima. Poštujemo žensku kvotu, ali očito ne dovoljno i danas imamo najmanje žena u Hrvatskom saboru ikad pa od novog vodstva stranke očekujem napredak i po tom pitanju. Ne samo da se bore za zaštitu žena u politici, nego općenito. Konzervativno smo društvo i u nekim krajevima još prevladava mišljenje da su muškarci superiorniji. Moramo se posvetiti puno jačoj i konkretnijoj politici ravnopravnosti spolova, a ne da to bude samo floskula”, odgovara Klarin za ŠibenikIN.

Facebook Komentari