Beljak: Ovime padaju u vodu sve priče da je HSS stranka foteljaša koja se grebe za pozicije

HSS je u nedjelju bio na tradicionalnom, 11. hodočašću svojih članova u Mariju Bistricu. Novinarima se obratio i predsjednik stranke, Krešo Beljak.

“HSS je stranka koja će i dalje djelovati jedinstveno i sve one poruke koje ste u zadnje vrijeme mogli čuti kroz medije jednostavno ne stoje. Mi smo ozbiljna politička stranka”, kazao je Beljak te dodao da je na hodočašću gotovo cijelo Predsjedništvo stranke, “što je poruka javnosti da je HSS jedinstven i da će takav ostati”.

Stranku ovih dana inače potresaju sukobi suspendiranih članova s predsjednikom stranke. Šef HDZ-a, Andrej Plenković pozvao je HSS da se vrati “svojoj političkoj obitelji”, no Beljak nešto takvo odbija.

“Išli smo na izbore kao dio Narodne koalicije i sukladno tome ćemo se ponašati. Čestitam HDZ-u i Mostu i želim im da što prije sastave Vladu, a mi ćemo im dati 100 dana prilagodbe i nakon toga ćemo biti prava opozicijska stranka. Što će se događati, a što ne ovisit će isključivo o njima. Ostalo bi bilo izvrtanje volje birača. Ovime padaju u vodu sve priče da je HSS stranka foteljaša koja se grebe za pozicije. To prepuštamo drugim strankama, mi gledamo na interese Hrvatske. Jedina smo stranka koja se u zadnjih 25 godina vratila. To je činjenica. Ostale koje su pale su nestale. Dobili smo priliku za povratak, i zahvaljujemo partnerima iz Narodne koalicije koji su nam tu priliku pružili i sad ćemo ju nastojati iskoristiti.”

“Ne znam zbog čega bi tradicionalno i modreno bilo u suprotnosti. Pokazat ćemo to. Mi smo od samog početka bili progresivna, a ne nazadnjačka stranka. Nikad nismo mili konzervativna stranka. Onaj tko to govori, ne zna ništa o HSS-u”, odgovorio je Beljak na pitanje da je velik broj članova stranke tradicionalan, a on gura neki novi smjer.

Podjelu HSS-a Beljak ne očekuje te tvrdi da postoji samo jedan HSS. Za suspendirane članove kaže da postupak traje, ali da u njemu sudjeluje Predsjedništvo, a ne on.

“Radi se o pozivu na odgovornost zbog loših rezultata. Ne možete imati 100 općinskih članova, a dobiti jedan glas”, kazao je i potvrdio da je pod suspenzijom još uvijek i Marijana Petir.

Komentirao je i neke članove stranke koji su se javno hvalili da su na izborima glasali za HDZ.

“Ponosni su da što su glasali za Kujundžića. To je u redu, ali njima nije mjesto u HSS-u. Nitko nije u HSS-u na silu. Ne možete biti dio HSS-a i sudjelovati u postizbornim događanjima a da ste glasali protiv stranke. Što bi napravili u nekoj drugoj stranci da se to dogodilo? Kakva bi bila sudbina tih osoba?”, pita se Beljak.

Za Plenkovića je rekao da se nada da će voditi drukčiju politiku HDZ-a od dosadašnje jer su na nekim lokalnim razinama partneri. O suradnji na lokalnim razinama, kaže, odlučuju same lokalne razine.

Kratko je komentirao i odlazak Zorana Milanovića.

“To je stvar SDP-a, mi smo HSS. To je demokratska praksa, izgubio je izbore i napravio ono što rijetko tko u Hrvatskoj radi. Žao mi je što Hrvatska gubi takav tip političara”, rekao je Beljak.

Facebook Komentari