MOST će tražiti sedam ministarstava, uz ova koja sada drže i Ministarstvo poduzetništva

Most će u pregovorima o sastavu nove Vlade – koji će početi sredinom idućeg tjedna kada se dogovori provedba njihovih jamstava – tražiti sedam ministarstava – uz već postojeće resore koje su imali, zanimljivo im je i Ministarstvo poduzetništva i obrta, doznaje Jutarnji list.

Premda se iz HDZ-a stalno mogu čuti neslužbene informacije kako će Boži Petrovu ponuditi tek četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, u Mostu neće tek tako na to pristati jer smatraju da sada imaju jedan mandat više nego što su imali u trenutku kad je pala Vlada, odnosno sa 12 su skočili na 13, a bitna pregovaračka pozicija bit će im i činjenica da će pristati na to da Andrej Plenković bude predsjednik Vlade, iako su u kampanji pred parlamentarne izbore govorili da on to ne može biti.

Istodobno, neslužbeno poručuju, ako HDZ-u to ne odgovara, onda Andrej Plenković može pregovarati s HNS-om i HSS-om, a da će onda oni biti u oporbi.

Uz to, vjerojatno će tražiti i poziciju predsjednika Sabora, iako to nisu potvrdili, kako bi mogli određivati dnevni red sjednica parlamenta, a time će izbjeći da se ignoriraju njihovi zakonski prijedlozi.
Spremni kandidati

U takvom odnosu, Božo Petrov bio bi vjerojatno prvi potpredsjednik Vlade, Robert Podolnjak predsjednik Hrvatskog sabora, ministri koji su dosad bili u opozvanoj Vladi zadržali bi svoje pozicije, dok se o potencijalnom ministru poduzetništva i obrta, ako Most uspije dobiti taj resor, još nije razgovaralo, ali može se nagađati da bi to možda bila Ivana Ninčević-Lesandrić, osnivačica Poduzetničkog centra u Solinu, koja je kao treća na listi Mosta u 10. izbornoj jedinici ušla u Sabor.

Pregovaračka pozicija Mosta očito će biti takva da će tražiti maksimalno koliko mogu, a onda, naravno, uvijek može doći do kompromisa pa da na kraju dobiju, primjerice, šest ministarstava, koliko su imali i u prošloj Vladi.

U svakom slučaju, od dosadašnjih resora očito ne odustaju, a najave da će izgubiti, primjerice, Ministarstvo uprave shvaćaju kao HDZ-ov spin jer s radom svoje dosadašnje ministrice Dubravke Jurline Alibegović su zadovoljni, a jedno od glavnih jamstava za pregovore o novoj Vladi je i izmjena Zakona o plaćama državnih i lokalnih službenika.

Most time želi ograničiti da se iz lokalnih proračuna može maksimalno trošiti ukupno do 15 posto sredstava na plaće, a time neizravno žele smanjiti broj ljudi na lokalnoj razini. Od toga neće odustati, Zakon se mora usvojiti u Saboru prije formiranja Vlade, ali vjerojatno će pregovarati o konačnoj brojci, pa se može pretpostaviti da se neće ići u tako drastično rezanje, nego će se možda dogovoriti da se ukupni iznos za plaće na lokalnoj razini ograniči na 17 ili 18 posto.

Kada je riječ o drugim resorima, gotovo sigurno im ostaje i Ministarstvo unutarnjih poslova, a još jednu priliku za taj resor dobit će popularni mostovac Vlaho Orepić, koji je na listi u prvoj izbornoj jedinici osvojio 7700 preferencijalnih glasova. Mostu je prilično važno da i dalje ima Ministarstvo gospodarstva zbog Ine, koja je pod ingerencijom njihova ministra Tomislava Panenića.

U kuloarima se spominjalo da bi se možda to ministarstvo razdvojilo na gospodarstvo i energetiku, pa bi prvo pripalo HDZ-u, a drugo Mostu, no pitanje je koliko je to realno s obzirom na to da je intencija smanjivati ili, u najgorem slučaju, ostaviti isti broj ministarstava.

U Mostu vjeruju da bi trebali zadržati i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Plana gospodarenja otpadom, a bitno im je i Ministarstvo pravosuđa, koje bi i dalje vodio Ante Šprlje. Kada je riječ o Ministarstvu zdravlja, koje bi prema medijskim najavama vodio Ivan Bekavac ili Ines Strenja Linić iz Mosta, u Mostu nisu baš spremni preuzeti taj resor jer vjeruju da bi im to samo donijelo probleme, a kada je riječ o potencijalnom ministru zdravlja iz HDZ-ovih redova, bivšem mostovcu Dragi Prgometu, Mostu se ta ideja nimalo ne sviđa, kao ni želja potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da bude potpredsjednik Vlade, što se da naslutiti iz Facebook objave Mire Bulja koji je napisao da neće on kadrovirati u Vladi.

Idući ponedjeljak u 15 ili 16 sati nastavljaju se pregovori između Mosta i HDZ-a, u istom sastavu u kojem su već održani, piše Jutarnji list.

Share This Article