4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bojim se da smo svjedoci nastavljanja politike ucjena i da se najviše...

Bojim se da smo svjedoci nastavljanja politike ucjena i da se najviše govori o foteljama

Gost Novog dana bio je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin.

Završio je prvi tjedan pregovora HDZ-a i Mosta. Mislite li da će ovi pregovori brzo završiti?

“Još u izbornoj noći, kada su se počeli pojavljivati rezultati, poslali smo jasnu poruku da je Hrvatska već izgubila godinu dana zbog Mosta i HDZ-a i da ne možemo izgubiti još vremena. Bojim se da smo svjedoci nastavljanja politike ucjena i da se najviše govori o foteljama. U odnosu na raspuštenu Vladu promijenila se samo jedna osoba. Ostalo je isto.”

Može li ta jedna osoba promijeniti karakter stranke? Vode se prijepori oko Zlatka Hasanbegovića.

“Hasanbegović će svakako biti test. Hrvatska je zbog njega opet dospjela u žižu medija u zapadnoj Europi. Imao sam puno više upita s raznih portala i novina iz Europe nego što sam imao u protekle četiri godine. Radi se o osobi koja je Hrvatskoj evidentno napravila štetu i bit će test je li Plenković doista promjena.”

Hoće li pripadnici nacionalnih manjina dati podršku HDZ-u? Furio Radin i Milorad Pupovac rekli su da ne bi sudjelovali u Vladi u kojoj je Zlatko Hasanbegović.

“Oni za to imaju jasne razloge. Ne govorimo o Hasanbegovićevim izjavama, slikanju… Govorimo o činjenicama. Osobno je kriv za probleme dva manjinska glasila u Hrvatskoj i jasno je zašto imaju problem s njim.”

Stigla je prva tužba banke protiv Hrvatske u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima. Miro Kovač je rekao da će pokušati spasiti ono što je učinila Vlada Zorana Milanovića.

“Mi smo prije godinu dana napravili nešto što smo morali – spasiti egzistenciju više desetaka tisuća građana jer su ih banke lagale. U tome što smo napravili imali smo potpunu podršku HDZ-a. Jednoglasno je podržan zakon o konverziji. Svi dužnici su u potpunosti zaštićeni, ovo ulazi u sferu Hrvatske i banaka. Gospodin Kovač je ponašanjem nanio ogromnu štetu Hrvatskoj u toj sporu. U odgovoru na interpelaciju iznosio je argumente koji idu na korist bankama, a ne Hrvatskoj. U svakom međunarodnom postupku mogu se koristiti ne samo dokumenti, već i izjave visokih dužnosnika. Ministar Kovač bankama je dao vjetar u leđa, to je apsolutno neprimjereno.”

Imat ćete posla u oporbi. Jeste li unutar stranke napravili analizu izbora?

“Radi se analiza izbora. Naravno da moramo sagledati i što smo loše i što smo dobro napravili. To je proces koji se radi.”

Na neki način oči su uprte u Zorana Milanovića. Postoji percepcija da se velik dio gubitka svodi na njega. Isto tako govori se da je Plenkovićeva kampanja s PR strane bila besprijekorna.

“Vođa je prvi u pobjedi i prvi u porazu. Ovaj put nismo uspjeli i Milanović je morao napraviti ono što je napravio. To je nešto što je odgovorno i na što u Hrvatskoj nismo navikli. Odgovornost je njegova, ali ne samo njegova. Morat ćemo procijeniti koliko je on sam doprinio porazu. To će učiniti svi članovi.

Plenkovićeva kampanja s jedne strane je bila besprijekorna, s druge strane je bila lišena sadržaja. Sjećate li se ijedne druge poruke osim da je HDZ nova stranka? Niti u jednom trenutku nije znao koliko će koštati porezna reforma. Svaki put se o njoj govori, a nikad koliko će koštati. Bojim se da će forma lišena sadržaja, kad će morati nešto raditi, raditi štetu.”

Imali ste već niz neuspjeha, važno je govoriti o novom čovjeku na čelu SDP-a. Ranko Ostojić Vas je imenovao voditeljem njegove kampanje. Zašto smatrate da je on najbolji kandidat?

“Kada govorimo o nizu neuspjeha, SDP je u jugoistočnoj Europi jedina opcija lijevog centra koja ima ovakve rezultate. HDZ je doista uspio mobilizirati birače pa je njihov pad bio nešto manji od drugih.

Ranko Ostojić… Nije lako govoriti o nekome koga poznaš toliko dugo, a da ne iznosiš hvalospjeve. Radi se o čovjeku koji ima svoje prednosti i svoje mane. Radi se o Dalmatincu, iskrenom, ponekad naglom. U slučaju migrantske krize pokazao je kako istovremeno možeš biti čovjek i voditi jedan kompliciran sustav i štititi i građane i izbjeglice.”

U pitanju je njegov stil i karakter. Neki analitičari procjenjuju da će on biti novi Milanović. S druge strane je Tonino Picula – odmjeren i umjeren poput Plenkovića.

“Mi u SDP-u se ne odričemo niti Ivice Račana niti Zorana Milanovića. Ne odričemo se ljudi koji su učinili SDP jakim. Nema dvije osobe koje su iste. Kada govorimo o tome jesu li isti, daleko od toga. Kao što neki uspoređuju Piculu i Plenkovića. Ni blizu nisu. Tonino ima sadržaj, rad iza sebe. Za ovoga to ne znamo. Ne možemo govoriti o takvim usporedbama. Predsjednik jedne stranke se može usporediti s malo čim. Za nikoga sa sigurnošću ne možeš reći kakav će biti dok u tu poziciju ne zasjedne. Za mene je Ostojić pokazao da ima osobine koje bi predsjednik SDP-a morao imati.”

Što se očekuje od budućeg predsjednika stranke?

“Grupu poslova bih podijelio u dvije povezane grupe. Jedan dio se tiče unutarstranačke organizacije. Moramo proći stranku od najmanjeg do najvećeg ogranka. Jedan od očitih problema je u komunikaciji. Članovi stranke na najnižem nivou, ona baza se osjeća zapostavljena, da njihove poruke ne dolaze do vrha i tu su u pravu. Druga stvar koju će novi predsjednik morati napraviti je jasno programsko orijentiranje SDP-a. Morat ćemo početi producirati dokumente po kojima će se vidjeti na čemu smo.”

S odlaskom Milanovića otvorilo se pitanje je li vrijeme za povratak odbačenih članova, u prvu ruku Aleksandre Kolarić.

“Aleksandra Kolarić je upoznata s procedurom za ponovni prijem u SDP. Tijela stranke će odlučiti o njezinom ponovnom prijemu.”

Najnovije

Još iz rubrike