Aleksić: Udruga Franak je najveća pozitivna povijesna pojava nakon stvaranja neovisne RH

Saborski zastupnik Udruge Franak Goran Aleksić obratio se na fb-u svojim biračima, članovima Udruge i prijateljima.

“Izabran sam za zastupnika u Hrvatskome saboru. Nastojim održati sa svima vama komunikaciju kakva je bila i dosad, i održat ću je. Međutim, tu i tamo pojavljuju se određeni tipovi, likovi, ne znam kako bih ih nazvao, koji nisu moji FB frendovi, ali mi u inbox šalju poruke tipa – koliko si platio svoju vilu, sada ćemo mi plaćati tvoj kredit, i sl. Takvi tipovi neka znaju, da najprije odgovaram na pitanje, a nakon toga, ako dosade, slijedi blokada. Ne dam nikome da mi troši vrijeme na gluposti.

I sada ću ovdje još jednom javno napisati ono što sam već pisao. Ja nisam podigao rizičan kredit u smislu nemogućnosti otplate. Ja sam podigao 70.000 CHF, što je iznosilo 42.500 eura ili 305.000 kn na dan uplate kredita na račun investitora. Moj stan koštao je 100.000 eura.

Ostatak između kredita i cijene stana uplaćen je iz prodaje garsonijere u Zagrebu, za koju je moja supruga dobila 55.000 eura, pomogla je i moja majka sa 10.000 eura. Moje rate iznosile su od 1.900 kn na početku do 3.300 kn u najgore nevrijeme. Na dan konverzije bio sam dužan 340.000 kn glavnice, dakle za 35.000 kn više nego na dan dizanja kredita, i to nakon 8 godina redovne otplate kredita.

Čak niti rata od 4.000 kn meni ne bi bila takva da je ne bih mogao otplaćivati. Sve što sam radio, radio sam iz dvaju glavnih razloga – prvi razlog je taj što sam shvatio veličinu bankarskih manipulacija i nezakonitih radnji koje traju i dan-danas. I dan-danas banke primjenjuju nezakonite kamatne stope. Drugi razlog je borba za moju domovinu, jer svi ti ljudi koji su stradali od CHF kredita su moja domovina. Ako je njima loše, niti meni neće biti jednoga dana dobro. I nastavljam tu borbu u Hrvatskome saboru.

Za razliku od jednog ministra neznalice, ja neću nikada reći da je donošenje Zakona o konverziji bio populistički čin. Ne, to je bio čin hrabrih političara, a sjetimo se da je zakon izglasan jednoglasno. Taj zakon spasio je 50.000 obitelji iz dužničkog ropstva. Svatko od političara koji danas o tome zakonu govori loše, loše govori o sebi samome, i u stvari je ništa drugo nego licemjer.

Ponavljam po stoti put. Banke posluju nezakonito već 13 godina. Banke su iskoristile HNB-ovo pogodovanje svojim manipulacijama i uvalile su hrvatskim dužnicima valutu CHF za koju ne postoji niti jedno opravdanje. Krediti su isplaćeni iz kunske i euro štednje, pa su kasnije kroz vanbilance pretvoreni u CHF potraživanja, čime su banke majke zaradile ekstra profite na razlici tečaja. Zahvaljujući pogodovanju HNB-a banke su ugovorile u svim kreditima prije 1.1.2013. promjenjive kamatne stope s nezakonitim odredbama o načinu promjena kamatnih stopa.

Te nezakonitosti traju i danas. Početkom 2014. banke su samovoljno odredile fiksne kamatne marže u svim kreditima u kojima je promjenjiva kamatna stopa bila nezakonita. Te i takve banke i njihove majke prijete Hrvatskoj sudovima, pokrenut je navodno već i arbitražni spor u Washingtonu, pokrenuo ga je Unicredit – Zabina banka majka.

Nepošteni i nesavjesni poslovni subjekti prijete sudom.

I nakon svega, jedan ministar jedne suverene države ponaša se sluganski i tvrdi kako ćemo platiti račun.
Licemjerno i žalosno. I moram reći ponovo, Udruga Franak je najveća pozitivna povijesna pojava nakon stvaranja neovisne RH.

Facebook Komentari