Josipović: Žao mi je što mnogi SDP-ovci nisu čuli moja upozorenja, da jesu, bio bih predsjednik

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, u razgovoru za tportal izrazio je žaljenje što mnogi SDP-ovci svojedobno nisu čuli njegova upozorenja o politici koju je vodio stranački vrh na čelu sa Zoranom Milanovićem.

‘Da su ih željeli čuti, vjerojatno bih ja danas bio predsjednik RH, a Milanović premijer’, kazao je Josipović, danas predsjednik stranke Naprijed Hrvatska i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, sugerirajući da nije isključen njegov povratak u SDP. Ujedno, Josipović otkriva da mu je njegov bivši student Andrej Plenković još 2010., zahvaljujući se na ponudi za posao savjetnika za vanjsku politiku na Pantovčaku, rekao da se vidi u izvršnoj vlasti, piše Tportal.

Kako komentirate izborni poraz Narodne koalicije, dijelite li prevladavajuće mišljenje da je za takav ishod prvenstveno odgovoran predsjednik stranke Zoran Milanović?

Poraz Narodne koalicije, zapravo SDP-a, nije samo posljedica loše kampanje, već i dugogodišnje neartikulirane politike i nedemokratskih odnosa u stranci. Za to nije kriv samo Milanović, već i svi oni koji su mu odobravali način na koji je vodio stranku i državu.SDP nije vodio jasnu socijaldemokratsku politiku, a Vlada koju je vodio Milanović imala je loše rezultate pokazavši nespremnost za reforme koje su bile i jesu nužne… U samoj kampanji Milanović je imao nekoliko katastrofalnih gafova, posebno iritantno skretanje udesno te način komunikacije koji je odbio mnoge ljude koji načelno jesu za socijaldemokraciju. Inače, posebno sam žalostan što su SDP i Milanović osobno propustili promijeniti društvo nabolje, što su dopustili da Hrvatska ponovno potone u neoprimitivizam, svađalaštvo i politiku bez perspektive. Tim prije što Milanović kao malo tko na političkoj sceni ima osobni kapacitet za najviše domete u politici. Nažalost, nije ih ostvario.

Kanite li se ponovno politički angažirati u SDP-u? Jeste li posljednjih dana kontaktirali s bivšim stranačkim kolegama?

Socijaldemokrat sam, uostalom kao i svi članovi moje stranke Naprijed Hrvatska. Bilo bi lijepo da se u SDP-u odluče na ozbiljnu promjenu politike koja uključuje i reintegraciju zaista mnogih koji su ili sami otišli ili su otjerani iz SDP-a. Ali to je željena projekcija razvoja događaja na ljevici, nisam siguran je li i realna opcija. Inače, nikada nisam ni prekinuo kontakte s prijateljima iz SDP-a. Pa ni s nekima s kojima se nisam slagao o ocjeni SDP-ove politike.
Kako ocjenjujete izborni uspjeh Andreja Plenkovića?

Plenković je ozbiljan političar koji je u kratkom vremenu iskoristio komparativne prednosti koje HDZ ima u odnosu na SDP. Tu, prije svega, mislim da disciplinu i organizaciju same stranke i biračkog tijela. Osim toga, uspješno je promijenio sliku stranke i u kratkom vremenu od stranke radikalne desnice uspio je HDZ prikazati europskom konzervativnom strankom. Ali čeka ga još puno posla. Nažalost, HDZ je ispod površine i dalje radikalan. Uostalom, pogledajte tko su dobitnici preferencijalnih glasova… Morat će pokrenuti reforme, i u stranci i u društvu. U suprotnom, umiveno lice HDZ-a bit će tek epizoda.

Na početku predsjedničkog mandata nudili ste mu poziciju savjetnika za vanjsku politiku, ali je on to odbio. Smatrate li da je već tada planirao učlanjenje u HDZ?

Mislim da ta ponuda dovoljno govori o tome da zaista poštujem Plenkovića. Tada nije bio stranački eksponiran, ali mi je, pristojno se zahvaljujući na ponudi, rekao da se vidi u vladi. Tada je vladu vodio HDZ. Njegov dolazak na čelo HDZ-a dobitak je za tu stranku, ali i za Hrvatsku. Naravno, ja Hrvatsku kao socijaldemokrat vidim drukčije od Plenkovića, posebno drukčije od radikalno desnog dijela HDZ-a. Aliako Plenković uspije, Hrvatska bi mogla postati zemlja s puno više demokracije nego što je to danas.

Share This Article