DSS će inzistirati da manjinski listić bude na svakom općem listiću – da se ne mora deklarirati

Na proteklim parlamentarnim izborima od ukupno 138.539 upisanih birača srpske nacinalnosti, na izborima je na manjinskom listiću glasalo svega 14%, kažu u DSS-u.

Saborski zastupnici srpske nacionalne manjine izabrani su sa 8,2 % ili 11,6%. iako je zakonito, pitamo se koliki je legitimitet izabranih zastupnika.

Ovakav izborni model manjinskih zastupnika ne osigurava realnu zastupljenost nacionalnih manjina, posebno srpske, jer 10.000-12.000 srpskih glasača bira predstavnika u Saboru za 186.000 Srba u Hrvatskoj.

Izlazak na izbore i glasanje pripadnika srpske zajednice na posebnom listiću diskriminirajuće je za pojednica. DSS će inzistirati da manjinski listić, odnosno XII. izborna jedinica, bude na svakom općem listiću kako se nitko ne bi morao javno deklarirati na biračkom mjestu.

Tada se neće događati da pojedinac koji je osvojio 11% od ukupnih broja birača srpske zajednice ucjenjuje buduću vlast u ime svih Srba, a radi svojih ličnih interesa i ambicija. Javnim dodvoravanjem jednima i ucjenama drugima g. Pupovac sramoti srpsku zajednicu, a od svega na kraju srpski problemi ostat će neriješeni, kažu u DSS-u.

Facebook Komentari