Kanadske vlasti dozvolile su terapiju heroinom kod teških ovisnika o drogama

I dok je u Hrvatskoj još uvijek aktualna tema legalizacija medicinske konoplje, kanadske vlasti izmijenile su propise kako bi dozvolile liječnicima da propišu heroin u sklopu tretmana teških ovisnika o drogama.

Izmjenom u Zakonu o kontroliranim drogama i tvarima liječnicima je dozvoljeno da ponude svojim pacijentima ovisnicima diacetilmorfin, odnosno heroin.

“Brojne zemlje dopustile su svojim liječnicima da koriste diacetilmorfin u sklopu tretmana malog broja pacijenata ovisnih o opioidima, a koji ne reagiraju na druge mogućnosti liječenja. Tu je i značajan broj znanstvenih dokaza u korist njegove upotrebe”, ističe se uredbi. Korištenje heroina u liječenju u Kanadi nije novost već je zapravo vraćanje na staro. Naime, u listopadu 2013. godine tadašnja kanadska ministrica zdravlja Rona Ambrose zabranila je liječnicima propisivanje diacetilmorfina. Nova uredba ističe da se heroin može propisivati samo pod strogim nadzorom u točno određenim okolnostima.

Ne rješava ovisnost, ali smanjuje rizik

Naravno, ne podupiru svi Kanađani novu odluku. Ministrica Ambrose istaknula je 2013. godine da terapija heroinom zapravo omogućava ovisnicima da i dalje imaju pristup heroinu iako postoje druge sigurne terapije poput metadona. Međutim, kako ističe Eugenia Oviedo-Joekes, izvanredna profesorica na sveučilištu British Columbia, a koja je i sudjelovala u inicijativi za legalizaciju heroina u liječenju, metadon nije učinkovit uvijek i za svakoga. On je dobra prva linija liječenja. No, liječenje ovisnosti, kao i drugih bolesti, može tražiti i drugu, pa i treću liniju tretmana.

Propisivanje heroina teškim ovisnicima koji nisu reagirali na druge tretmane možda ih neće riješiti njihove navike, ali može smanjiti potencijalno smrtonosne rizike kao što su predoziranje, virusne infekcije putem krvi i endokarditis (upala endokarda, odnosno unutarnjeg sloja srčanog zida, koja može zahvatiti i valvule ili endokard klijetki). Studije ukazuju na činjenicu da heroin na recept smanjuje ilegalnu upotrebu droga te na taj način smanjuje i kriminalne aktivnosti te troškove zdravstvene skrbi.

Ne znaju što kupuju

Ove će jeseni vlada premijera Justina Trudeaua sponzorirati summit s ciljem rješavanja pitanja ovisnosti o opioidima. Podaci govore da je broj smrti povezanih s ovom ovisnošću u porastu. Prema riječima Oviedo-Joekes u Britanskoj Kolumbiji je prošle godine umrlo više od 400 ljudi, a procjenjuje se da će se do kraja 2016. godine ta brojka udvostručiti. Za takav porast smrtnosti okrivljuje se fentanil, opioidni analgetik koji se uobičajeno propisuje pacijentima koji boluju od karcinoma. Fentanil je 50 do 100 puta potentniji od morfina i 30 do 50 puta jači od heroina. Suština problema leži u činjenici da ovisnici ne znaju da kupuju fentanil već vjeruju da je riječ o heroinu ili nekom drugom opijatu. S obzirom na njegovu potentnost, dileri lakše ostvaruju veće zarade. Nažalost, očekuje se da će se na tržištu pojaviti i druge droge, dakle riječ je doista o gorućem problemu.

Facebook Komentari