Bilić: Beljak kao iz staljinističkog vremena, politika je zagadila prostor, nedostaje časnih ljudi

Komentator HRT-a Branimir Bilić u Studiju 4 je naglasio da su građani zasićeni politikom, koja bi napokon trebala funkcionirati zbog njih i budućnosti, a ne svojih fotelja.

Kampanja je bila relativno mirnija, u demokratskom ozračju. Plenković je fino odgojen, pristojan, a Milanović je čovjek podjela i svađe, otišao je za dobro SDP-a i Hrvatske, smatra Bilić.

Politika je zagadila u zadnjih 20 godina cijeli hrvatski politički prostor, manje više nitko ne vjeruje ovakvom tipu politike a nedostaje i etičnih, časnih ljudi. To je razočaralo ljude, nisu ponuđeni novi modeli i politike koji bi ljudima riješili njihove probleme. Ideoloških je tema građanima dosta. Čast izuzecima ali to je glavni razlog apstinencije birača. Tzv. desničarenje i ustašovanje Mialnovića otjeralo je dio ljevice s birališta. To nije bio dobar mamac za birače. dodaje Bilić.

Hrvatski bipolarizam dviju autokratskih stranaka s autoritarnim vođama kroz 20 godina odgovarao je najvećima, zanemarivši da nam treba izmjena izbornog zakona. Trebamo birati ljude imenom i prezimenom kao i mogućnost opoziva političara od trećine biračkog tijela. Trebamo demokrate a ne autokrate, poručuje. Što se pregovora o formiranju vlade tiče, relativni pobjednik HDZ i Most nisu najvažniji, najvažnija je demokratska Hrvatska i bolji život građana, otvaranje radnih mjesta i poduzetništvo – stoga ne smije biti odugovlačenja. Oni imaju fotelje, nisu sigurno najbitniji, dodaje Bilić. Hrvatsku treba mijenjati temeljito, volio bih da nema uvjetovanja, bolja je aktivna politička nego mesijanska uloga Mosta, kaže Bilić.

Nije dobro da se sužava krug nasljednika Milanovića u SDP-u, bilo bi dobro da se pojavi jedna fajterica – obrazovana, čvrsta, neovisna žena, poput Jerković ili Kolarić. I Milanovićevi suradnici morali bi otići. Picula je istinski socijaldemokrat. ali bi morao znati da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa, najvažniji je živi kontakt, dodaje.

Beljak kao da je došao iz nekog staljinističkog vremena, ne možete danas zbog drukčijeg mišljenja suspendirati stotine ljudi iz sranke. Upravo ga je Petir pomogla dovesti na vlast. Isto je prošao i HDZ i SDP, a građani znaju da to nije Radićev HSS već borba za fotelje. To nije put stvaranja suvremene stranke, upozorava Bilić. Živi zid je neiskusan, simpatičan mladim ljudima i dobiva puno protestnih glasova ali ne mogu ostati anarhistička ili revolucionarna organizacija već moraju poštivati demokratske procedure i unutar sebe. Manjine će se vjerojatno dogovoriti s HDZ-om i formirati vladu, trebaju biti bogatstvo ovoga društva ali ne smiju se služiti ucjenama i reketarenjem kao nekad.

Plenković se još nije riješio nekih ‘sivih džepova’ i nedemokratskih procedura u stranci, a budući će dani pokazati koliko će stabilnu i demokratsku proeuropsku vladu moći sastaviti, na korist građana. Inače će se njemu i Petrovu dogoditi isto što i Milanoviću.

Facebook Komentari