Burno u Otvorenom HRT-a: Jesu li Beljak i ekipa ljigavci i prostitutke? Demokracija u strankama?

U emisiji Otvoreno na HTV-u razgovaralo se o tome provode li se unutarstranačke čistke u HSS-u nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak suspendirao Marijanu Petir i još stotinjak članova stranke, kao i tko se i zašto pobunio unutar Živog Zida, te do kakvih će promjena doći u strankama nakon ovih izbora.

Gosti emisije voditelja Mislava Togonala su bili Krešo Beljak, suspendirani HSS-ovac Darko Koren, bivša SDP-ovka Aleksnadra Kolarić, zastupnik Jedine opcije Goran Aleksić te nekadašnji voditelj predsjedničke kampanje Ivana Vilibora Sinčića.

Beljak je izjavio da je HSS u teškom neredu te da se stvari u toj stranci loše odvijaju još od vremena kada je njom upravljao Zlatko Tomčić.

– Neke stvari su se trebale sankcionirati već odavno. Sve je kulminiralo lošim izbornim rezultatima i gubitkom glasača. Bile su velike opstrukcije od onih koji su dosad radili probleme. Svi koji nisu poštivali odluke su sankcionirani. Imaju pravo žaliti se i reći žao mi je, i onda će sve biti u redu. Demokracija je jedno, ali mi smo donijeli neke odluke većinom. Odluke su donesene nakon konzultacije s ljudima unutar Sabora. Rekao sam im: ili ćemo biti ekipa ili ja neću biti predsjednik. Marijana Petir me ne bi pomela na unutarstranačkim izborima. Mogla se dosad kandidirati, a nije htjela. Onda sam ja istaknuo svoju kandidaturu. Rekao sam da sam spreman trpjeti udarce, ali isključivo prema van, a ne prema unutra. I tome je danas kraj, pokušao je objasniti Beljak svoju odluku o masovnim suspenzijama.

Za riječ se zatim javio Darko Koren, inače koprivničko-križevački župan.

– Nisam dobio rješenje o suspenziji. Ja mislim da je naša stranka jedna velika obitelj i kuća. Slažem se da u kući uvijek ima nereda, ali i da se čišćenje kuće ne rješava na način da se stvari bacaju kroz prozor, nego da se poslože unutar kuće. Najveća kvaliteta političara je da okuplja ljude oko sebe, a ne da ih rastjeruje. Ja se mogu ispričati, meni to nije problem, no ne znam za što bih se trebao ispričati. Ja jesam iznio neke stavove koji su bili u suprotnosti sa stavovima predsjednika Beljaka, no ne mislim da je to naštetilo ugledu stranke. Onda su i neke njegove izjave naštetile ugledu stranke. Mi smo isključivo lokalno jaka stranka. U 80 posto lokalnih jedinica smo u koaliciji s HDZ-om. Kako ću ja razgovarati sada s koalicijskim partnerima? Izrekao sam da je ovo što radi HSS obična prostitucija, kada sam čuo da se ide u koaliciju s SDP-om koje smo nedavno kritizirali. Nakon par mjeseci samo mi moramo njih hvaliti, a druge kritizirati, rekao je Koren, koji je u jednom trenutku zatražio od Beljaka da mu javno kaže razloge suspenzije za koju je, kaže, čuo iz medija.

Beljak je zatim izjavio: ‘Kad imamo odluku u stranci koju je donio Glavni odbor, ne možete se javno ovako izjašnjavati. Možete šutjeti’.

U raspravu se zatim uključila Aleksandra Kolarić. Kazala je kako su i Beljak i Koren u pravu.

– Međutim, kad proširimo pogled na cjelokupni politički spektar i na vraćanje poštivanja strankama, sve stranke imaju velike demokratske deficite. Vodstvo ne razumije da stranka nije njihova prćija. Stranke moraju biti demokratske. To znači da se isključuje zbog protukandidature, kad postoji presuda i ukoliko postoji govor mržnje. Što se tiče javne kritike stranke, to mora biti prihvatljivo. Članovi koji se ne slažu s donesenim odlukama, moraju to moći reći. To je osnova vraćanja digniteta politici kao profesiji, rekla je Kolarić.

‘Aleksandra, nisi u pravu’

Beljak joj je uzvratio.

– Aleksandra nisi u pravu. Radi se o ponašanju u kampanji i šteti stranci. To je sankcionirano privremenim udaljavanjem. (…) Svatko ima pravo žalbe, rekao je.

Dušan Cvetanović, bivši voditelj kampanje Ivana Vilibora Sinčića, kazao je kako u Živom zidu vlada trojac Sinčić, Palfi i Pernar.

– Nakon što je postignut dobar rezultat, mi smo pokušali stranku uozbiljiti na terenu. Oni su promijenili statut i preko 200 članova je dignulo sidro. Jedan dio je ostao i pokušao poništiti krivotvorenu skupštinu, rekao je Cvetanović.

– Zakonodavstvo Hrvatske je katastrofalno jer ne kontrolira unutarstranački rad. Moguće je da se osnuje nova stranka i da se uđe u Sabor, dodao je.

Goran Aleksić iz Udruge Franak, koja je na izbore izašla u koaliciji Jedina opcija na čelu koje je Živi zid, kazao je kako nije krenuo u bitku za zastupnički mandat da dobije novac, već da bi bio glasan i jasan, ali da će po putu pohvatati sve probleme oko financiranja.

‘Ja sam disident’

Kolarić je zatim progovorila o svom statusu u SDP-u.

– Poručili su mi da svoju sreću tražim drugdje kad sam tražila mogućnost povratka. Odbijena sam bez kvalitetnog obrazloženja. Ja sam disident, ja sam tražila povlačenje Lex Perkovića, kad sam izbačena Lex Perković je povučen. Tražim da izbacivanje zbog verbalnog delikta mora biti povučeno, rekla je.

Beljak je zatim izjavio da je osnovna obveza članova da izađu na izbore i glasaju za svoju stranku.

– Ovo je bila opstrukcija. Ja sam napravio korak, a oni neka objasne. Zbog čega je rezultat u neskladu s brojem članova. Ja smatram da je to opstrukcija, a oni neka dokažu da nije. Gospodin Koren je izjavio da smo mi svi ljigavci i da se prostituiramo, kazao je Beljak.

Koren mu je odgovorio.

– Objasnio sam da smo prije deset mjeseci govorili drugačije. Danas sam dobio na stotine poziva i nisam odgovarao na ništa vodeći se naputkom da ovo može naštetiti stranci. Gospodin Beljak spominje primjer Križevaca gdje je bio Branko Hrg i prije par mjeseci izašao iz stranke, a gradonačelnik je godinama. Ljudi ni ne znaju da je izašao iz stranke i glasali su za njega, tvrdi.

‘Samo se zakopavate dalje’

Beljak mu je uzvratio da se ‘samo zakopava dalje’.

– Mi smo u oporbi. Milanović tvrdi da je izgubio izbore, a vi da smo dobili, rekao je na to Koren.

U diskusiju se opet uključio Goran Aleksić.

– Mi smo svoj cilj ostvarili. Ušli smo u Sabor. Nisam indiferentan prema koaliciji sa Živim zidom, ali neću se boriti rukama i nogama, izjavio je.

Cvetanović je zatim rekao da ‘bez unutarstranačke demokracije ne postoji ni demokratska država’.

– Svi članovi Živog zida koji nisu mogli podnijeti taj način rada, osnovali smo drugu stranku koja se zove ‘Slobodna Hrvatska’. Za četiri mjeseca rada, zadovoljni smo s 14.000 glasova, pohvalio se.

Kolarić je kazala kako je ona socijaldemokrat i kako ne treba imati za to stranačku iskaznicu, jer ona to, kaže, živi.

Na pitanje je li se nudio da bude na listi OraH-a Krešo Beljak je kazao kako to nije istina.

– Mirela Holy i ja smo samo razgovarali. Jako je cijenim i žao mi je što je nestala s političke scene – kazao je predsjednik HSS-a, na što je Aleksandra Kolarić kazala kako takav kalibar treba SDP-u.

Koren želi svrgnuti Beljaka

Darko Koren je na kraju kazao kako je u HSS-u već 20 godina i da je nečiji stav da čini štetu stranci kao da čini štetu vlastitoj djeci.

– Moramo svi imati premisu da je politika moć okupljanja. Ja apeliram na predsjednika Beljaka da okupi ljude, a ne da ih rastjera. I da ukine suspenzije, jer ja ovdje javno ističem da ću se kandidirati za predsjednika stranke na sljedećim izborima – istaknuo je na kraju Koren.

Aleksić je zaključio kako će njegov posao u Saboru biti drugačiji od drugih zastupnika.

– Mi se gadimo građanima, i onog dana kada građani shvate da mogu mijenjati društvo, oni će krenuti mijenjati društvo.

Facebook Komentari