HZŽ: Jedinicama regionalne samouprave 43 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Predstavnicima županija su krajem kolovoza uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Europskoga socijalnog fonda, Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Riječ je o pozivu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dodjelu bespovratnih sredstava za Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza II koji je objavljen početkom lipnja. Ovo je nastavak prošlogodišnjeg natječaja, odnosno faza II provedbe, priopćeno je iz Hrvatske zajednice županija na čijem je čelu Goran Pauk.

„I ove godine su županije osigurale da, za učenike koji su prošli Fazu I, s početkom školske godine u odgojno obrazovne ustanove uđu pomoćnici koji su prošli potrebnu selekciju i edukaciju. Ono što nas kao županije čini različitima je maksimalan iznos koji smo mogli aplicirati, a prema indeksu razvijenosti“, objasnila je Vesna Šerepac, voditeljica radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija. Dodala je i kako je potrebno osigurati još pomoćnika za učenike koji u trenutku prijave nisu imali adekvatno Rješenje o primjerenom obliku školovanja, odnosno, osigurati još određeni broj pomoćnika koji bi učenicima pomagali u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Uspješnim prijaviteljima, među kojima su sve županije i Grad Zagreb, osiguran je iznos veći od 74 milijuna kuna (74.735.497,32) za uvođenje 2.030 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju za ovu školsku godinu. Sredstva koje su regionalne jedinice dobile na spomenutom natječaju iznose 53 milijuna kuna (53.027.127,53) od čega bespovratna sredstva iznose 43 milijuna (43.312.895,55) kuna.

„Ovo je naš mali doprinos da svi učenici imaju jednake uvjete obrazovanja i da se stvore temelji za društvo bez prepreka, kako onih fizičkih tako i psihosocijalnih. Županije su uvijek tu za sve učenike. Na različite načine im pokušavamo olakšati školovanje – bili to besplatni obroci u školama, sufinanciranje i financiranje javnog prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u obrazovne institucije i studentske domove ili stipendiranje učenika i studenata, koji potom ostvaruju izvrsne rezultate“ zaključio je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Sve jedinice regionalne samouprave dobile su sredstva na ovom natječaju, što jasno pokazuje da potiču inkluzivno obrazovanje. Ni maksimalna dobivena sredstva nisu bila dovoljna da svi potrebiti učenici dobiju svoje pomoćnike/stručne komunikacijske stručnjake, pa su regionalne jedinice iz vlastitog proračuna izdvojile značajna financijska sredstva. Slijedom toga, dobar primjer su Zagrebačka županija koja sufinancira projekt pomoćnika s 41,07%, zatim Istarska županija (38,78%), Zadarska županija (34,11%), Grad Zagreb (29,16%) i Splitsko-dalmatinska (29,12%).

„Spremno smo s 40,07 posto podržali ovaj projekt jer je iznimno koristan i za cilj ima potpunu integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Međutim, kada općenito govorimo o ulaganjima u obrazovanje, tu smo u Republici Hrvatskoj prva i najbolja županija jer više od desetljeća gotovo 40 posto svog ukupnog Proračuna izdvajamo za školstvo i kapitalnu izgradnju u školstvu. Rezultat je to višegodišnje županijske orijentacije prema mladima, jer sam mišljenja da ulaganjem u znanje gradimo stabilne i zdrave temelje društva u kojem živimo.“ rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Share This Article