A možemo se (možda) i uozbiljiti, te stvoriti vladu koja će početi stvarati institucije

Piše: Ivan Brodić, energypress.net

Upravo su počeli pregovori za sastavljanje nove hrvatske Vlade, Most pokazuje zube, žele sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu, kako bi promijenili Hrvatsku. Njihov se mesijanski stav najbolje vidio iz govora koji je u izbornoj noći održao Božo Petrov, kada je Most postavio kao mladu koja postavlja uvjete.

Posljednja dva dana mnogo je toga izrečeno o tehnologiji sastavljanja vlasti, raznim kombinacijama i uvjetima pojedinih aktera političke scene. Izmjenjivali su se uvijek isti bivši premijeri i bivši predsjednici te analitičari s uvijek istih javnih ustanova i fakulteta. Rekli su nam sve, treba nam stabilna vlada jer nas čekaju zahtjevni ekonomski izazovi u sljedećoj 2017. godini, poput naplate kredita, ali i geopolitički izazovi, poglavito glede migrantske krize koja nikada u potpunosti nije završila.

Pogledamo li ekonomska rješenja koja su predstavile sve političke stranke, u netom završenoj kampanji, kako je rekla ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek, uvidjet ćemo kako politički akteri pojma nemaju što gospodarstvu treba. Rekli bismo tek kako su čuli što će dobiti izbore.

Socijalizam da te Bog sačuva, uz tek poneku, sramežljivu, mjeru relativnog pobjednika izbora, iz eutanazirane studije IFO instituta u smjeru olakšavanja gospodarstvu.

Poželjna udavača u tom dijelu niti malo nije nevina, od protržišnih reformi prije prošlih izbora ostali su netržišni poticaji za snažnu regulaciju institucionalne ekonomije, inspirirane Indijom iz neznamnija kojeg stoljeća prije Krista. U potpisu Marinko Škare.

No, znate što, ne možete imati kapitalizam sa socijalističkom edukacijom mladih, kapitalizam s dominantno socijalističkim zakonima, ili kako bi Ludwig von Mises rekao, ne možeš socijalizam popraviti.

Zbog toga, ja mislim suprotno! Pojednostavljeno, kada nema stabilne vlasti, ili je, još bolje u mandatu ona tehnička, javni dug opada, proračun nema bezbroj rebalansa godišnje, a i zaduživanje se drastično uspori, da ne govorimo o uhljebljivanju ili neracionalnom trošenju javnog novca kako bi se nagradile, netom zaposlene, stranačke vojske sviju predznaka.

Reći ćete, nismo mi Belgija, čije su institucije arbitrarne, a ne uhljebničke kao naše, pa da možemo dugo bez vlade sa političkim legitimitetom u parlamentu. Istina, ta zemlja, zbog meritokracije svojih institucija, može dugoročno biti stabilna, pa čak i za kreditne agencije bez političkog parlamentarnog dogovora.

Problem sugerira rješenje! Što kada bismo umjetno stvorili situaciju u kojoj bismo imali nestabilnu vladu uz stabilnu podršku u parlamentu? Predlažem da HDZ u Saboru podrži manjinsku vladu Mosta, Jedine opcije, Koalicije za premijera i manjina. Time bismo zadovoljili i građansku tendenciju za nečim drugačijim. Dvadeset protestnih zastupnika nije malo, baš kao što nije malo niti 48 posto onih koji su političku poruku poslali tako što su ostali kod kuće.

Takva bi situacija stavila u prvi plan antiestablishement politike mosta i Jedine opcije, te bi nas ostavili uskraćenima barem za novi val uhljebljivanja. Uopće ne sumnjam da bi HDZ preživio takav period, barem politički. Tako ne bismo bili uskraćeni za nove eksperimente poput stvaranja energetskog mastodonta u ideji „deložacije“ MOL-a iz INA-e. Također, živo nas zanima kako će u kratkom roku učiniti Hrvatsku potpuno neovisnom o ruskom plinu. Zanima nas i provedba revizije HNB-a bez konzultacija s Europskom unijom, hiperinflacija, zabrana raspolaganja privatnim vlasništvom u ideji o zabrani deložacije iz jedine nekretnine…..

A možemo se (možda) i uozbiljiti, te stvoriti vladu koja će početi stvarati institucije poput belgijskih i gospodarstvo neovisno o tim institucijama, osim u arbitrarnom smislu.

Share This Article