Plenković: Već sutra već krećemo u konkretne pregovore kako bi Hrvatska dobila stabilnu Vladu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se nakon objave izbornih rezultata.

“Dobra večer svima dragi prijatelji, dragi naši sugrađani i sugrađanke. Želim se zahvaliti svima koji su danas na ovim izvanrendim izborima dali ovako jasnu potpru HDZ-u i anšem partnerima iz HSLS-a i Demokršćanske stranke. Zahvaljujem i svom drugim biračima koji su pridonijeli legitimitetu drugih zastupnika. Čestitam svim kolegicama i kolegama koji su u tom poduhvatu uspjeli.

To je važno za hrvatsku demokraciju i stabilnost hrvatskih institucija. Mi smo kao HDZ prije nešto više od dva mjeseca bili u jednom nezavidnom položaju. Kada sam krenuo u unutarstranačku kampanju imao sam nekoliko ciljeva. Prvi da HDZ kao najveću stožernu stranku jasno postavimo u desni centar, na onom spektru gdje ju je oduvijek vidio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman i naši utemeljitelji. Mislim da smo svi zajedno u jednom, slobodno mogu reći, rekordno kratkom roku, upravo to i učinili. Takav pristup i orijentacija naišla je na plodno tlo naših članova i organizacija i mislim da smo uspjeli u kampanji unijeti novu kulturu komunikacije i dijaloga, vratiti sadržaj politici i temeljiti našu kampanju na programu koji je bio usmjeren na budućnost, gospodarstvo, konkurentnost, nova radna mjesta, demografsku i natalitetnu politiku, društvenu solidarnost i uključenost. Poruke su bile prepoznate od većine hrvatskih birača i ja im na tome zahvaljujem.

Kada sam krenuo zajedno sa suradnicima u proces transformacije HDZ-a tada sam rekao da moramo biti vjerodostojni i projicirati 4 temeljne poruke. Prva je politička stabilnost, druga pravna sigurnost, treći kvalitetni okvir za gospodarski rast i razvoj i četvrti je socijalna pravednost i provedba kršćanskog načela solidarnosti. To su točke na kojima ćemo graditi sa strankama koje žele u suradnju s nama, a siguran sam da ćemo nakon ovakve pobjede imati privilegij formirati stabilnu i čvrstu vladu za sljedeće četiri godine.

Ponavljam da smo otvoreni za suradnju s onim strankama koje su nam slične. Sutra ćemo održati sjednicu Nacionalnog vijeća i dogovoriti platformu za razgovore. Apeliram da hrvatska vlast bude stabilna, na korist hrvatskih građana, da bude europski orijentirana, upravo onako kako su nam prijatelji ovdje poručili.

Želim poručiti da ćemo voditi brigu o mladima, njima zahvaljujem, a posebno našoj mladeži na fantastičnoj potpori. Vodit ćemo brigu i o hrvatskom selu i ruralnom razvoju. Vodit ćemo računa o hrvatskom radniku jer smo stranka koja u fokus stavlja pojedinca.

Dragi prijatelji, želim vam zahvaliti, ovo je bio važan dan za hrvatsku demokraciju i HDZ koji je pokazao da zajedništvom i kvalitetnim radom smo vrlo brzo pridobili ponovno povjerenje naših građana. Želim zahvaliti svim našim kandidatkinjama i kandidatima, mojim suradnicima na izvanrednom angažmanu i poslu koji smo obavili. Sutra već krećemo u konkretne pregovore kako bi Hrvatska od HDZ-a dobila novu i stabilnu Vladu”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari