TIH: 211 prijava birača koji nisu ostvarili biračko pravo ili se uočili brojne nepravilnosti

izbori hrvatska

Transparency International Hrvatska na dan održavanja zaprimio je 211 prijava birača koji nisu ostvarili biračko pravo ili se uočili brojne nepravilnosti.

„ Tko će se ispričati biračima koji su danas izašli na biračka mjesta i nisu ostvarili svoje građansko pravo zbog brojnih nepravilnosti u biračkim popisima. Zašto su na biračkim mjestima bila grafitne olovke? Zašto nije bilo dovoljan broj glasačkih kutija? Zašto su neki građani mogli glasati na dva biračka mjesta? Zašto su glasali mrtvi birači?

Zašto su načelnici općina služili kao vozači na birališta? Zašto su stranke cijeloga dana uznemiravale građane sms porukama ? Zašto je zlorabljena privatnost birača? Zašto članovi biračkih odbora nisu bili educirani za odgovore na biračkim mjestima?

Najviše nepravilnosti odnosilo se na kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ponašanje promatrača na biračkom mjestu, uznemiravanje birača ispred biračkim mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.

Manja izlaznost i veće nepravilnosti pokazuju da je građanima dosta neodgovornosti i nepoštenog odnosa prema biračima. “ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Facebook Komentari