Djeca koja su preživjela karcinom danas imaju daleko veće šanse za dulji i zdraviji život

Zahvaljujući tretmanima i boljem praćenju pacijenata, djeca koja su preživjela karcinom žive dulje i zdravije, navodi se u studiji britanskih znanstvenika koji su analizirali podatke unatrag 60 godina za gotovo 35 tisuća osoba koje su u djetinjstvu preživjele karcinom. Oni koji požive dulje, imaju manji rizik od prijevremene smrti zbog karcinoma i njegovih posljedica.

Ipak, te osobe koje su doživjele šezdesete imaju najviše problema vezanih uz cirkulaciju i srčanožilne bolesti koje su i osnovni uzrok najvećeg broja smrti, a to se ne razlikuje od ostatka populacije.

Napredak u liječenju koji uključuje metode kao što su kemoterapija (koja se počela koristiti 70-ih godina prošlog stoljeća) i transplantacija koštane srži (primjenjuje se od 1990-ih) spašava živote, rekla je vodeća autorica studije, Miranda Fidler. Uočeno je da je broj prijevremenih smrti značajno manji kod onih koji su liječeni novijim tretmanima. Na primjer, među osobama koje su preživjele karcinom u djetinjstvu, a liječile su se između 1990. i 2006. bilo je 70 % manje prijevremenih smrti u odnosu na one koji su se liječili prije 1970.g. Kod pacijenata tretiranih nakon 1990. godine također je bilo 70 % manje smrti zbog vraćanja ili širenja karcinoma. Čim dulje pacijenti požive, manja je šansa da će njihova smrt biti povezana s karcinomom od kojeg su izliječeni ili s nekom drugom zloćudnom bolesti. Primjerice, kod osoba u pedesetima 41 % prijevremenih smrti bilo je izazvano pojavom novog karcinoma, a 22 % umrlo je zbog kardiovaskularnih bolesti. Kod onih starijih od 60, 31 % posto ih je umrlo zbog novih karcinoma, a 37 % od kardiovaskularnih bolesti.

Povećan broj smrti izazvanih kardiovaskularnim bolestima mogao bi biti povezan s oštećenjem organa izazvanog radioterapijom ili kemoterapijom, slute znanstvenici. I pacijenti i liječnici stoga trebaju biti svjesni mogućih kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji su preživjeli karcinom jer pravovremene reakcije i mjere prevencije mogu produljiti život.

Facebook Komentari