4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska DIP: fotografiranjem listića se ne krši zakon, to je protivno općim pravilima...

DIP: fotografiranjem listića se ne krši zakon, to je protivno općim pravilima izbornog procesa

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva komentirala je fotografije koje je na biračkom mjestu načinila predsjednica Republike.

Upitana je je li Kolinda Grabar Kitarović pogriješila. Fabijančić Križanić smatra da oko fotografiranja nije bilo nikakvih dvojbi – svoje je mišljenje DIP iznio u priopćenju koje su prenijeli mediji.

“Time se ne krši zakon, zato što on striktno ne određuje to kao zabranjenu radnju, no DIP i dalje smatra da je to protivno općim pravilima izbornog procesa i digniteta tog procesa i zato smo apelirali na birače da to ne čine”, ustvrdila je.

Navodi i da su u DIP-u razgovarali o tome da će predložiti da se kod izmjena izbornog zakonodavstva uvede sankcija zbog fotografiranja.

Kaže i da gotovo pa nije bilo nepravilnosti ili su one u kontaktu s mjesnim biračkim odborima.

“Nema nepravilnosti više, čak bih rekla da ih ima manje nego na prošlim izborima. Uobičajene su reakcije građana, nepravilnosti se uklanjaju. Dosta je bilo ljutnje građana što nisu mogli glasati zbog isteka dokumenata”, objašnjava.

Izlaznost birača do 16 sati je manja za oko 9 posto u odnosu na prošle izbore i to su posljednji podaci do konačne izlaznosti, koja će se znati tek nakon zatvaranja birališta.

Glasnogovornik Ureda Predsjednice RH objasnio činjenice oko kamere, mobitela i glasovanja

Najnovije

Još iz rubrike