Svijet na nogama: Sj. Koreja izvela svoj peti nuklearni pokus, aktivirana bomba od 10 kilotona

Sjeverna Koreja potvrdila je da je uspješno izvela novi nuklearni test. Seizmička aktivnost magnitude 5 cijelih 3 po Richteru zabilježena je na području na kojem testira nuklearno oružje, javlja HRT.

Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su podrhtavanje tla. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja kako je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta uza međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

Južnokorejski dužnosnik kazao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnom pokusu, te dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggye-ri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa 2006.

Svijet je oštro osudio nuklearni pokus Sjeverne Koreje i pozvao Pjongajng da prestane s provokacijama upozorivši da ih neće tolerirati, javljaju svjetske novinske agencije.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje imati “ozbiljne posljedice”.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice izvijestila je Obamu u zrakoplovu Air Force One da je zabilježena seizmička aktivnost nedaleko od sjevernokorejskog područja za nuklearne pokuse.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se “odlučno protivi” posljednjem sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i pozvalo je Pjongjang da prestane poduzimati akcije koje pogoršavaju situaciju.

Francuski predsjednik Franocis Hollande “snažno je osudio” nuklearni pokus i pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da “tu povredu uključi u svoje rezolucije”.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hye nazvala je nuklearni pokus Pjongjanga “teškom provokacijom” koja će dovesti do dodatnih međunarodnih sankcija i kazala je da će Seul upotrijebiti sve raspoložive mjere kako bi prisilio Pjongjang da odustane od svoga nuklearnog programa.

Strogo upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah, u potpunosti, nepovratno i na transparentan način odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa, kazao je južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Cho Tae-yong.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju.

Facebook Komentari