Velik interes za hrvatskom brodogradnjom na sajmu u Hamburgu

Hrvatska gospodarska komora organizirala je nastup hrvatskih tvrtki na međunarodnom sajmu brodogradnje i brodske opreme SMM 2016. koji se od 6. do 9. rujna održava u Hamburgu. Na zajedničkomu izložbenom prostoru predstavile su se sljedeće tvrtke: brodogradilište Uljanik d. d., Brodosplit d. d., Brodotrogir d. d. te proizvođači brodske opreme: Končar Generatori i motori d. d., Indi metal d. o. o., Data Link d. o. o., Elka d. o. o., Adriawinch d. o. o., Adriadiesel d. d., MPD Tvornica pumpi d. d. i tvrtka ACM-JEK d. o. o.

„U odnosu na proteklih nekoliko godina, valja istaknuti da je povećan interes za suradnjom s našim brodogradilištima, što pokazuju i pozitivni statistički podatci, osobito rast izvoza“, istaknula je tajnica Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK Gordana Ribarić, dodavši da su na sajmu predstavljeni najmoderniji inovativni proizvodi i tehnološka rješenja renomiranih tvrtki iz područja brodogradnje.

Središte je pozornosti cijelog sajma na digitalnoj ekonomiji i zelenim inovativnim rješenjima – green propulsion systems. Na samitu o budućnosti pomorske industrije, u okviru sajma, naglasak je bio na aditivnim tehnologijama (Vision 2030, digitalizacija, automatizacija i tehnologija Internet of Things), a dio sajma činio je i kongres o pitanjima zaštite okoliša u pomorstvu. Prvi put na ovom sajmu nova je hala namijenjena obnovljivim propulzijskim sustavima koji nisu štetni za okoliš, a umrežavanju kao jednom od ciljeva sajma pridonijeli su i B2B razgovori.

“Važnost ovog sajma kao najsnažnijega međunarodnog sajma brodogradnje u održavanju je poslovnih odnosa s postojećim kupcima te u pronalasku potencijalnih novih kupaca“, rekao je Dino Jugo, pomoćnik direktora prodaje Brodogradilišta d. d. iz Splita.

SMM Hamburg jedan je od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u svijetu, ujedno i najveći europski sajam namijenjen proizvođačima u brodogradnji i pomorstvu. Prošlom sajmu, 2014. godine, prisustvovala su 2102 izlagača, od kojih je 1431 bio iz 67 zemalja, dok je sajam posjetilo 48 709 posjetitelja. Njemačka kancelarka Angela Merkel šesti je put pokroviteljica sajma.

Facebook Komentari