Jezivo: rijeka u Sibiru boje krvi, a razlog je nepoznat

Ruski su dužnosnici zatražili istragu mogućeg puknuća cjevovoda u gradu Norilsku nakon što je rijeka koja teče blizu kroz grad poznat po proizvodnji nikla pocrvenila, prenosi The Guardian.

Fotografije neprirodno crvene rijeke Daldykan na društvenim su se mrežama počele pojavljivati u utorak, neki tvrde da se ista stvar dogodila i u lipnju.

Postoji nekoliko teorija: jedni sugeriraju da je željezna ruda koja se nalazi u tlu promijenila boju rijeke, a drugi da je pocrvenila zbog izlijevanja industrijskog otpada. Rijeka teče pored tvornica Nadežda u vlasništvu tvrtke Norilsk Nikal, najvećeg svjetskog proizvođača nikla i paladija.

Rusko ministarstvo prirodnih resursa i okoliša poručilo je da istražuju pritužbe o kemijskom onečišćenju nepoznatog uzroka koje je možda uzrokovalo ‘puknuće cjevovoda Norilsk Nikala’.

Norilsk Nikel opovrgnuo je tvrdnje da je industrijsko onečišćenje obojilo rijeku Daldykan, kažu da se ‘današnja boja rijeke ne razlikuje od njezinog uobičajenog stanja’, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Share This Article