21.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno GONG uputio građane: Evo što se smije, a što ne na sam...

GONG uputio građane: Evo što se smije, a što ne na sam dan izbora

Gong je uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koji se održavaju u nedjelju, 11. rujna, uputio javnosti poruku – neka građani odluče slobodnom voljom na poštenim izborima.

“Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor GONG poziva sve aktere izbornog procesa (biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije) da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora.

GONG podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih poziva da se detaljnoinformiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati. Prilikom glasanja birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba. Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti:

· promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata

· promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela

· promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela.

Najnovije

Još iz rubrike