Narodna koalicija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održala završni predizborni skup

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSU i HSS) u četvrtak je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održala završni predizborni skup uoči izbora 11. rujna.

“Neobična i neočekivana kampanja približava se kraju i bliži se nedjelja – dan odluke za Hrvatsku. Rijetko je bilo važnije kako će ispasti izbori nego ovaj put. Ne zbog stranaka, nego zbog ljudi. Ne zbog nadmetanja, nego zbog stanja u Hrvatskoj.

Često me pitaju kakva je to razlika između vas i vaše koalicije i HDZ-a i njihovih partnera? I jedni i drugi kažu da su za radna mjesta, za obrazovanje.. Pa ajmo pogledati kakva je to zaista razlika. Naša koalicija nastupa sa stavom “dajte nam glas da nastavimo raditi onako kako smo radili kad smo bili na vlasti pa i još bolje.

HDZ kaže: Dajte nam glas da radimo sasvim suprotno od jučer kad smo bili Vlada. Kad je naša koalicija 2011. preuzela odgovornost gospodarstvo je bilo u kaosu, padala je proizvodnja, izvoz, BDP… Danas sve raste. Kad je HDZ došao na vlast gospodarstvo je raslo. Što su radili? Ništa! Suspendirali su i natječaje za lokalnu samoupravu da ni te novce nećemo moći iskoristiti ove godine. Naš stav je, da kad tražimo novce za Hrvatsku možemo dobiti kamate tri posto i manje. Kad oni odu, mogu dobiti kamate od pet posto pa na više. To govori nešto o međunarodnom povjerenju u jednu i drugu vladu.

Naša platforma je jasna antifašistička platforma i antifašističke vrijednosti. Njihov stav je koketiranje s ustaštvom. To nije Hrvatska. Kad smo krenuli sa svojim programimam počeli smo koristiti hrvatsku kulturu, osnovali Hrvatsku kuću da bismo našu zemlju promovirali u svijetu. Oni su poslali prijedlog da se Hrvatska kuća ukine. Uspostavili smo projekt s Francuskom i Italijom u velikom kulturnom projektu. U njihovo vrijeme taj projekt je zaustavila Francuska vlada i rekla da s takvim ministrom kulture neće raditi. To je razlika između nas i njih. Lider, koji je bio i bit će predsjednik Hrvatske vlade je Zoran Milanvoić. On jasni je lider.

HDZ se u roku od tri mjesea zaklinjao na vrijednost Tomislavu Karmarku i unutar tri mjeseca zaboravio da Tomislav Karamarko postoji. Sada se zaklinje na istu takvu vjernost Andreju Plenkoviću. Sutra trećem, preksutra nekom četvrtom. Ali HDZ ispod toga je uvijek isti kakav ga znate”, rekla je na početku skupa počasna predsjednica HNN-a, Vesna Pusić.

Predsjednik najnovijeg čalana koalicije, HSS-a, Krešo Beljak na početku svog govora pozdravio je Zagreb, za koji je rekao da je “europska metropola i da nikada neće biti balkanska kasaba u kakvu nas želi pretvoriti HDZ, piše N1.

“Ova vlast ne samo da je bila nesposobna, nego i opasna. Ako djetetu date auto bez vozačke dozvole to je opasno i za njega i za sve sudionike u prometu. Tu Vladu podržavaju tipovi i likovi kao Zlatko Hasanbegović, Željka Markić, kao neki prelati koji bi nas vratili u Srednji vijek, ženama zabranili da rade, koji bi htjeli da budemo dno Europe. Mi smo ti koji su se aktivno borili i bili na pravoj strani još od 1945. i svi ostali narodi u Europi mogu Hrvatima gledati u leđa. U nedjelju su izbori. To nisu obični izbori, to su izbori za Hrvatsku budućnost. Izbori u kojima Narodna koalicija nema alternativu. S druge strane stoje mračnjaci, diletanti, trgovci, anarhisti, sve ono što je Hrvatskoj nepotrebno, što nam nosi zlo i gura u prošlost u koju ne želimo.

Jedan od učitelja današnjih HDZ-ovaca, njihov veliki vođa, prije desetak godina je rekao da se izađe na izbore da nekoga ne zaboli glava. Parafrazirat ću ga i zamoliti vas da izađete jer će njihovi svi izaći, jer je to vojska konzervativaca, nazadnjaka i njih neće boljeti glava. Ne smije nas boljeti glava, možda nećemo imati drugu priliu. Tu su problemi s migrantskom krizom koja čega iza ugla, problemi sa Srbijom, s Mađarima nismo Bog zna što. Žica je na našoj granici, koju je postavio HDZ-ov prijatelj Orban. To nama nisu prijatelju. Hrvatska si ne može priuštiti još vremena eksperimenta koji se zove koalicija HDZ-a i Mosta. Nek vam ne bude teško u nedjelju. U ponedjeljak je novi radni dan u kojem će predsjednik Hrvatske vlade ponovno biti Zoran MIlanović”, rekao je Beljak.

Posljednji se okupljenima obratio lider Narodne koalicije, predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

“Ovo je koalicija svih lijepih boja, ali kao što kaže poslovica kaže boje su u nama i ljepota je u očima promatrača. Nismo lijepi, ali smo dobri. Glasajte za nas. Pred prvi srpnja 2013. imao čast na kojoj se i danas zahvaljujem sudbini, da držim govor povodom ulaska moje domovine u EU. Kakav trenutak, kakva šansa. Tri godine kasnije Hrvatska ide naprijed, Hrvatska raste i ne smijemo to zaustaviti. U ponedjeljak je početak kvalitetnog ostatka našeg života. Nema veresije. Idemo po pobjedu, ali ne po dominaciju, po silu, po zatiranje kulture, po ubijanje reforme obrazovanja. Imamo republiku koja je izborena u Drugom svjetskom ratu i koju su 50 godina kasnije naši branitelji gradili. Toga se ne treba stidjeti.

Prije tri godine sanjao sam otvorenih očiju svoju zemlju kako se pridružuje eliti zapada. Pripadamo li tamo? Jesmo li parcela ili domovina? Jesu li naša djeca zaslužila biti u kategoriji s Nizozemcima, Šveđanima, Dancima… Da ostanu ovdje u domovini, a samo umovima idu na zapad. To je Hrvatska, to je zapad. Idemo na zapad, tamo nam je mjesto. Balkan u sebi moramo prvo osvijestiti, onda prezreti. Ta kultura nije nešto što nas treba određivati. Težak rad, strogi kriteriji, ne poreznom utajom, ne varanjem, ćemo doći do rezultata, doći do onog što nam pripada – materijanlno i duhovno bogatstvo. Ludi, koji imaju puna srca i širom otvorene oči. Za Hrvatsku nisam značajan i dovoljno velik da imam planove, ali imamo ih svi zajedno. Zadnjih osam mjeseci opći dojam je slabost, drhtavost, nemamo vlast, institucije posrću, gledaju nas sa strane kao slabiće. Zahvaljujući HDZ-u nude nam kamate kao da smo iz Afrike. U četiri mjeseca su uspjeli to napraviti. Dajte nam šansu da vodimo zemlju još četiri godine. Bit će teško, ali pokazali smo da znamo i hoćemo. Spremni smo razgovarati sa svakim u hrvatskoj politici tko ima rješenje i tko od problema radi rješenje, a ne obrnuto. S takvima ne mogu raditi. Želim još nekoliko godina služiti svojoj domovini, nakon toga… Nitko ne bi trebao provesti cijeli život u politici. Ali to je moj osobni odabir. Jedan je cilj, izborna pobjeda je samo sredstvo. Cilj je jaka Hrvatska, na kojoj nam zavide, Hrvatska jakih vrijednosti, koja je na zapadu, koju će svi gledati s divljenjem. Našu ljepoticu. Priglimo je. Izađi i bori se!, poručio je Milanović.

 

Facebook Komentari