FDA zabranila antibakterijske sapune koji sadrže opasne tvari

Određeni sastojci koji su uobičajeno prisutni u antibakterijskim sapunima za ruke i tijelo, u Sjedinjenim Američkim Državama više nisu dozvoljeni. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak je objavila da sastojci koji već dugo zabrinjavaju javnost i stručne krugove zbog povezanosti s hormonalnim poremećajem, razvojem otpornosti bakterija, a možda i rakom jetre, među ostalim triklosan te triklorkarban, više nisu dozvoljeni.

U dugoočekivanoj konačnoj odluci, FDA navodi da tvrtke više ne smiju plasirati na tržište antibakterijske proizvode za pranje ruku i tijela ako sadrže navedene sastojke jer proizvođači nisu uspjeli dokazati da su ti sastojci sigurni za dugotrajno i svakodnevno korištenje niti da su učinkovitiji od običnih sapuna. Agencija također ističe da se njihova odluka odnosi na proizvode kod kojih se mora koristiti i voda, odnosno tim pravilom nisu obuhvaćeni proizvodi kao što su sredstva za dezinfekciju ruku i vlažne maramice. Neke tvrtke su, pod pritiskom javnosti, već ranije počele uklanjati te sastojke.

“Potrošači bi mogli pomisliti da su antibakterijski proizvodi za pranje ruku i tijela učinkovitiji u prevenciji širenja štetnih mikroba, no mi nemamo znanstvenih dokaza da su učinkovitiji od običnog sapuna i vode”, navodi u izjavi dr. Janet Woodcock, direktorica FDA Centra za procjenu lijekova i istraživanja (Center for Drug Evaluation and Research – CDER). “Naprotiv, neki podaci sugeriraju da antibakterijski sastojci mogu dugoročno učiniti više štete nego koristi.” zaključila je Woodcock.

Listu zabranjenih sastojaka možete pročitati na ovom linku.

Share This Article