Tri signala po kojima ćete znati da je vrijeme za kupovinu novih tenisica za trčanje

Udobne tenisice za trčanje su najbolje prijateljice svakog trkača, no čak i one najbolje nisu stvorene da traju vječno. Trčanje postaje sve popularnije u Hrvatskoj kao aktivnost koja značajno doprinosi dobrom zdravlju. No, da bi trčanje doista bilo zdravo te da biste izbjegli ozljede, vrlo je važno imati dobre i kvalitetne tenisice. To je neophodna investicija, ali nije jeftina. Dakle, kako ćete znati da je vrijeme da ozbiljno razmislite o kupovini novog para tenisica za trčanje?

1. Odradile su kilometražu
Tenisice je najbolje promijeniti nakon što ste u njima otrčali 300 do 400 milja (otprilike 483 do 643 km), kaže Nikhil Jain, manager u Brooks Running. S obzirom na to da oštećenja na tenisicama nisu uvijek vidljiva, praćenje kilometara koje ste u njima pretrčali može vam pomoći da pravovremeno spriječite bol i ozljede. U praćenju kilometara može vam pomoći niz aplikacija i vođenje dnevnika.

2. Bol u potkoljenici
Osjetite li bol u potkoljenici (“trkačka potkoljenica”), vrijeme je da razmislite kada ste kupili tenisice. Bol u koljenu i potkoljenici mogli bi biti signal za kupovinu novih, posebice ako u međuvremenu niste mijenjali svoje trkačke navike. Ako se niste spremni odreći svojih dragih tenisica za trčanje, možete ih i dalje koristiti za šetnje.

3. Tenisice izgledaju istrošeno
Tri su područja na tenisicama koja upozoravaju da je vrijeme za kupovinu novih – potplat, gazni sloj i vanjska tkanina (materijal). Jastučići u tenisicama će biti prvo što će se oštetiti jer su stvoreni da amortiziraju udarce i tako zaštite tijelo. No, taj dio nije jednostavno vidljiv. Tenisica je dotrajala ako se na potplatima pojave pukotine, ako se gazni sloj istroši, izgladi te ako su na vanjskim dijelovima vidljiva oštećenja.

I pravilo za kraj – tenisice za trčanje koristite isključivo za trčanje, a ne i za ostale aktivnosti, savjetuju stručnjaci. Način na koji ih koristite utjecat će na njihovu trajnost. Dodatno savjetuju da naizmjence koristite dva para tenisica za trčanje kako biste im produljili rok trajanja.

Facebook Komentari