Koliko poznate osobe mogu zaraditi prikrivenim oglašavanjem na društvenim mrežama

Društvene mreže većini služe za povezivanje i komunikaciju s prijateljima, upoznavanje novih ljudi te za objavu selfija, slika s izlazaka, putovanjima…

Ali poznatima, pjevačima, sportašima, glumacima, starletama, Facebook, Twitter, YouTube i Instagram jako su dobar izvor zarade, jer na društvenim mrežama imaju milijune koji ih prate i lajkaju njihove stranice.

To su prepoznale brojne (velike) kompanije i marketinški stručnjaci pa im plaćaju za svaku objavu u kojoj spominju određeni proizvod s obzirom da će to vidjeti milijuni ljudi, a mnogi neće biti ni svjesni da su vidjeli reklamu.

Tako za objavu na YouTubeu poznate osobe mogu zaraditi jako puno, pa informacije kompanije Captiv8 govore da oni koji imaju između 3 i 7 milijuna pratitelja na društvenim mrežama objavu na YouTubeu mogu naplatiti do 190 tisuća dolara.

Za objavu na Instagramu ili Snapchatu mogu dobiti oko 75 tisuća dolara, a na Twitteru 30 tisuća dolara.

Kada Khloe Kardashian na Instagramu, gdje je prati više od 55 milijuna ljudi, objavi fotografiju na kojoj drži neki kozmetički proizvod i nahvali ga, može dobiti preračunato oko pola milijuna kuna.

Neprofitna organizacija TruthinAdvertising.com smatra da veliki broj ovakvih objava na društvenim mrežama zavarava potrošače jer je riječ o prikrivenom oglašavanju s kojim se krše smjernice američke federalne trgovinske komisije (FTC) prema kojima korisnicima mora biti jasno objašnjeno kako je osoba koja hvali neki proizvod za to plaćena.

Zbog toga FTC savjetuje korisnicima da na početku takvih objava za koje dobivaju novac ubace hashtagove poput #ad ili #sponsored, odnosno da na početku videozapisa na YouTubeu objasne kako je riječ o proizvodu njihovih partnera za koji su plaćeni, piše New York Times.

Share This Article