Lijepa naša: američka novinarka napisala Hrvatskoj ljubavno pismo

Novinarka Ann Abel u članku objavljenom u utjecajnom Forbesu, Hrvatsku je opisala kao jednu od zemalja koja se svrstala među najpoželjnije turističke destinacije, a pritom je nahvalila Split te navela osam razloga zbog kojih će posjetitelje grad pod Marjanom oduševiti.

1. Kao broj jedan, u članku koji je opisala kao svoje ljubavno pismo Hrvatskoj, navela je Dioklecijanovu palaču kao jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva u Splitu.

2. Na drugom mjestu našao se restoran Bokeria čiji je naziv i inspiriran nazivom jedne od najpoznatijih tržnica na svijetu – La Boquerie u Barceloni. Kuhinja je usmjerena na lokalne proizvode i plodove mora, a novinarka je pohvalila i gostoljubivost te dizajn restorana.

3. Galerija Meštrović, koja je 1952. godine utemeljena u palači Ivana Meštrovića, zauzela je treće mjesto na popisu razloga koji će čovjeka prilikom posjeta Splitu oduševiti.

4. Novinarku je zadivio i restoran Zrno soli koji se smjestio u splitskoj ACI marini, a kao glavni razlog su pogled na zaljev i more.

5. Peti razlog na njezinom popisu je grad Sinj, koji je od Splita udaljen samo pola sata, a opisala ga je kao mjesto sa stoljetnom tradicijom, pri čemu nije zaboravila spomenuti ni sinjsku Alku koja se od 2010. godine nalazi i na UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi.

6. Posjetila je i Klišku tvrđavu s koje se, kako kaže, pruža jedan od najboljih pogleda u regiji, a navodi da su tamo snimljene neke od najimpresivnijih scena serije ‘Igra prijestolja’.

7. Domaća kuhinja je nešto što je se posebno dojmilo, a soparnik, pita od blitve, mladog luka i peršina joj se posebno svidjela.

8. Od hotela je se dojmio Hotel Park koji postoji još od 1921. godine za koji je istaknula kako se smatra najprestižnijim u gradu Splitu.

Vinoljupcima je u konačnici, neovisno o svojoj listi razloga za biti oduševljen Splitom, savjetovala da se zapute na dva sata vožnje od Splita u smjeru Dubrovnika i posjete vinariju Rizman koja je svoj obiteljski posao pokrenula još 2006. godine. Napomenula je da se uz vino može kušati hrana domaće proizvodnje kao što su kamenice, mljevene dagnje, salata od hobotnice i još mnogo toga, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari