Kristijan Krkač: Koliko je Pametno zapravo pametno?

KOLIKO JE PAMETNO PAMETNO?

Ovog puta nešto ću prepričati. Jedan moj učenik uvijek je u potrazi za novitetima, pa se tako tijekom ove kampanje za izbore za Sabor RH zainteresirao za niz malih stranaka. Između ostalih za oko mu je zapela i stranka „Pametno“ i poslao im je nešto što šalje svim strankama unazad godinu dana, tj. neku opću zamisao o ocjenjivanju državne administracije koja je podosta nalik načinu na koji se ocjenjuje Uber ili IMDb.

To da su mu odgovorili već je samo po sebi čudnovato, ali ostao je razočaran samim odgovorom, a odgovorili su „Super ideja, ali to neće ovisiti samo o nama.“. Na to im on odgovara „Dobro, ali ako imate super zamisao, nevažno je li moja, već se pokazalo da par glasova u Saboru mogu imati težinu…“. Oni zatim pišu „I tu ste u pravu. No, mi nemamo namjeru trgovati, nadamo se da će se reforme provoditi bez političke trgovine. Iako nismo baš sigurni da neke puno utjecajnije stranke uistinu žele reforme. Ali treba ustrajati na onome što je kvalitetno i dobro.“.

U tom trenutku on se kao racionalan birač našao u dilemi. (a) Ovo je bio službeni stav stranke koja živi u iluziji da će moći provesti reforme kao mala stranka u oporbi u Saboru. (b) Ovo nije bio službeni stav stranke, a za odgovornu osobu za komunikaciju na najvećoj društvenoj mreži u Hrvatskoj su postavili osobu koja ne zna stavove stranke što ih čini neozbiljnima.

Njegov zaključak je bio – zašto bih glasovao za stranku koja svoje mandate u Saboru RH nema namjeru iskoristiti za prisiljavanje potencijalne većine na nešto što drže dobrim zamislima?
Na dodatno potpitanje – Koja je korist od glasovanja za njih (Pametno)? odgovorili su – Da je njihova načelna zamisao tražiti određene sektore gdje drže da treba staviti naglasak tijekom sljedećeg mandata i tu tražiti provođenje njihovog programa (npr. reforma teritorijalnog ustroja)… iz čega je on zaključio kako će ipak trgovati, ali ne deklarativno.

14169666_941206552671595_1164865530_n

Zašto sam ovo prepričao? Zato što je moj učenik vrlo inteligentan čovjek koji za svoje godine, stupanj obrazovanja, iskustvo rada za multinacionalne korporacije itd. ima iznadprosječno visoku političku svijest i baš kao takav ozbiljno traga za političkim rješenjima koja će donijeti napredak i baš kao takvom stranka Pametno nije mu djelovala previše pametno. Štoviše, politički vrlo blentavo, neobrazovano i nejasno, a ako mu nisu djelovali pametno, pitanje je koliko su zaista pametni.

P.S.
Zanimljivo je vidjeti kako slična kritika stranke Pametno dolazi i s lijeve i s desne strane. To može značiti da su barem u nečemu pogodili, ali s obzirom na program, kojeg sam si dao truda pročitati, ali i s obzirom na prigovore na koje nisu odgovorili, to može značiti i to da su u mnogo toga pogriješili i to početnički. Počevši već od samog imena stranke, jer što bi tkogod mogao pomisliti da su svi ostali manje pametni ili glupi? (poznata pogreška „Naj…“ u oglašavanju). A zatim i od slogana „Zaokrenimo Hrvatsku“. Kamo da ju se „zaokrene“? Zar „zaokrenuto“ nije šašavo ili ludo? Zar Hrvatska već nije dovoljno i previše „zaokrenuta“, kako zemljopisno, tako i na druge načine?

Zbunjuje nas ime i slogan, a niti logo nije puno bolji. Hrvatska je naopako, toliko je jasno. No smjer strelice ne pokazuje isto tako jasno kolik je ta njihov „zaokret“? Radi li se o blagom zavoju pa će Hrvatska ostati „na hero“? Radi li se o punom krugu, pa će se vratiti gdje je i bila? Ili se radi o polukružnom skretanju što bi Hrvatsku okrenulo za 180°? Ako su željeli reći ovo zadnje, zašto onda strelica poput duge ne prati naopako okrenuta slova HR? Da u program niti ne ulazimo.

AUTOR: Kristijan Krkač

Facebook Komentari