18 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Plenković o kurikularnoj, sastanku s Medvedom, stanju u BiH i BDP-u

Plenković o kurikularnoj, sastanku s Medvedom, stanju u BiH i BDP-u

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, obratio se javnosti u središnjici stranke.

Osvrnuo se na sastanak koji je održao s predsjednicima Odbora za znanost i obrazovanje, na kojemu su sudjelovali i aktualni ministar Predrag Šustar, ali i bivši ministri, Vedran Mornar, Radovan Fuchs i Dragan Primorac.

“Tema obrazovanja, tema povezivanja obrazovanja i tržišta rada ključna je za rast gospodarstva”, započeo je Plenković.

Dotaknuo se i kurikularne reforme, koja je, kako je rekao, “zauzela jako puno medijskog prostora i izazvala puno kontroverzi”.

“Konstatirali smo činjenicu da cijeli proces nikad ni od koga nije bio zaustavljen, a počeo je 2005. godine. Zaključili smo da je riječ o nadstranačkom pitanju, koje zahtijeva širok društveni i politički konsenzus. Mora biti utemeljen na inputu stručnjaka. Naglasili smo da se u okviru programa treba govoriti i o hrvatskoj povijesti, jeziku, identitetu i svemu onome što je potrebno da naši mladi znaju tko su, što su i odakle dolaze”, rekao je Plenković.

Rekao je da će nastojati da se proces nastavi.

“Da bude uključiv, da se uključe i sve ključne institucije, poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i šire akademske zajednice”, rekao je Plenković, dodavši da želi i recenziju domaće i međunarodne znanstvene zajednice, kao i da proces bude financijski potpomognut iz europskih fondova.

“Želimo da, koliko je to moguće, bude spreman za iduću školsku godinu. To da je gospodin Mornar bio prisutan na sastanku pokazuje našu otvorenost i njegovu spremnost da svojim iskustvom pomogne ovom bitnom pitanju. Nastavak kurikularne reforme bit će jedan od prioriteta vlade u kojoj će HDZ voditi glavnu riječ”, rekao je Plenković.

Komentirao je i Mornarovu izjavu da se shvaća značaj Borisa Jokića za provedbu reforme.

“Ja sam pravnik i čovjek koji poštuje institucije i poštuje osobne odluke pojedinih aktera u javnom životu. Koliko mi je poznato, Jokić je samovoljno napustio dužnost koju je imao, na njemu je da odluči na koji će se način vratiti u taj proces. Pitanje kurikularne reforme nije pitanje pojedinca. Mi smo u raspravi vidjeli koji su sve akteri bili otpočetka procesa. Identificiranje procesa samo s jednom osobom bilo bi pretenciozno”, kazao je Plenković, dodavši da su vrata za suradnju otvorena.

Dotaknuo se i uloge ministra Šustara.

“Ministar Šustar bio je svojevrsna žrtva manipulacija pojedinih aktera u našem javnom dijalogu i političkom prostoru”, rekao je Plenković, dodavši da su se oko Šustara i provedbe kurikularne reforme, stvorile i polemike oko koje “nije trebalo biti prosvjeda ni kontroverzi u društvu kao da nešto staje, a ništa nije stalo”.

Plenković se danas sastao i s ministrom branitelja, Tomom Medvedom, kao i s predstavnicima udruga branitelja – radnika u javnim poduzećima. Kazao je da je to bila još jedna prigoda da “zajedno s Medvedom, predstavnicima odbora za branitelje, stavimo na visoko mjesto proriteta HDZ-a položaj i prava branitelja, pogotovo onih koji su radnici u gospodarskom životu Hrvatske”.

“Drago mi je da je Medved i njih uključio u rad niza radnih skupina, koje rade u Ministarstvu branitelja na jedinstvenom zakonskom okviru koji bi prepoznao i ovu skupinu branitelja u novom zakonskom kontekstu”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i svoj jučerašnji boravak u Bruxellesu, gdje se susreo s povjerenikom za proširenje, Johannesom Hahnom.

“Razgovarao sam o stanju u BiH, kao i o odnosima sa Srbijom, za stvaranje preduvjeta da se riješe otvorena pitanja. Želim pritom vrlo jasno ponoviti da je Srbija u mandatu Kukuriku vlade stekla status kandidata, i da su otvoreni pregovarački okviri, da u to vrijeme vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa kad je riječ o spornom zakonu, stoga nikakvo zalaganje za zaštitu nacionalnih interesa u vrijeme predizborne kampanje nije vjerodostojno. Kad smo emancipirali problem u Bruxellesu, nismo imali potporu njihove diplomacije. Vodit ćemo odgovornu vanjsku politiku, bez dizanja nepotrebnih tenzija i iznalaziti rješenja za rezidualna pitanja”, rekao je Plenković.

Komentirao je i jamstva Mosta. Kazao je da ih je vidio.

“Važno je koncentrirati se na izbornu utakmicu, vidjet ćemo što će biti nakon izbora, riječ je o nekoliko elemenata o kojima smo spremni razgovarati. Mi smo otvoreni za suradnju s Mostom, dogovorit ćemo se nakon izbora, mislim da postoji prostor da te teme budu riješene. Ponavljam, nećemo pristati na ucjene i ultimatume”, rekao je Plenković, istaknuvši spremnost na suradnju.

“Izborima moramo pristupiti odgovorno i vjerodostojno. Smisao mog postojanja na čelu HDZ-a jest promjena političkog dijaloga, izbjegavanje trivijalnosti i vrijeđanja i na tome ćemo držati svoju kampanju”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Dotaknuvši se odluke Vlade o produljenju mandata v.d. ravnatelja, Siniši Kovačiću, Plenković je rekao da smatra da je Vlada, bez obzira što je tehnička, dala ispravne odluke i ima odgovornost to činiti i dalje.

Komentirao je i rast BDP-a.

“Ovo je zasluga aktualne vlade. Rast od 2,8 posto BDP-a u drugom tromjesečju dobar je signal za Hrvatsku i gospodarstvo i daje nam nadu da će gospodarski rast do 2020. biti do pet posto, kako bismo ostvarili najvažnije, a to je da se približimo rastu zemalja zapadne Europe”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o njegovom stavu vezanim uz izjave HDZ-ovca Bože Ljubića oko Herceg-Bosne, Plenković je kazao da je stav njega kao predsjednika stranke, kao i stav HDZ-a u procesu ustavnih reformi u BiH, nužno kvalitetno funkcioniranje četiri načela, decentralizacije, federalizma, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike