Veliki požar u slovenskoj tvornici opasnog kemijskog otpada

Foto: Ilustracija

U požaru u tvornici za zbrinjavanje i preradu opasnog kemijskog otpada Kemis u Vrhniki u Sloveniji nastala je velika materijalna šteta, no prema prvim procjenama nema većeg onečišćenja prirode i okoliša. Onečišćenje je utvrđeno u obližnjem potoku, ali se na detaljnije analize onečišćenja okoliša trebati pričekati nalaz posebne državne ekipe.

Požar koji je izbio nešto prije 20 sati u ponedjeljak potrajalo je do ranih jutarnjih sati, gasio je više od tristo vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, no nitko prema prvim podacima nije ozlijeđen iako je situacija bila opasna. U tvornici se nalazila velika količina zapaljivih tvari, a zbog visokih temperatura dolazilo je do povremenih eksplozija, prenosi hrt.hr.

Uzrok požara, te dimenzije nesreće i nanesena šteta koja je velika još se utvrđuju, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Vrhnike Viktor Razdrh. Direktor Kemisa Emil Nanut rekao je da je s požarom toj tvrtci i objektu starom sedam godina nanijeta golema materijalna šteta koja se broji u milijunima eura.

Kemis se bavio zbrinjavanjem i preradom opasnog otpada, kao što su otpadna ulja, lakovi, boje, lijekovi i slični materijali, ali su vatrogasci uspjeli spasiti od požara posebno skladište s 40.000 litara opasnih tekućih kemikalija zbog kojih su razmjeri incidenta mogli biti mnogo veći.

Share This Article